Greenpeace

Greenpeace actie bij Brussels Seafood Fair tegen overbevissing

Actievoerders van Greenpeace confronteren de komende dagen groothandelaars in vis met de crisis waarin de oceanen zich bevinden. Ze doen dit bij de European Seafood Exposition 2007, 's werelds grootste handelsbeurs in vis en visproducten in Brussel. Actievoerders uit verschillende landen, waaronder enkele Nederlanders, hingen vanmorgen bij de hoofdingang een spandoek op dat vraagt: 'Is your seafood sustainable?'.

Greenpeace spreekt op deze beurs ook grote Nederlandse visverwerkende en visvangende bedrijven aan. Een van deze bedrijven is Parlevliet & Van der Plas, eigenaar van een van 's werelds grootste vriezer-trawlers. Dit beruchte schip wordt al uit sommige wateren geweerd vanwege zijn enorme netten en destructieve vermogen, maar weet steeds nieuwe visgronden te vinden. Het bedrijf heeft daarom volgens Greenpeace zware verantwoordelijkheid voor het leegroven van de zeeën.

Volgens de VN Wereldvoedselorganisatie FAO wordt driekwart van alle commerciële visbestanden overbevist. Wereldwijd is meer dan negentig procent van de grote roofvissen zoals kabeljauw, tonijn of zwaardvis al weggevaagd. Wetenschappers voorspellen dat de zeeën binnen vijftig jaar leeggeroofd zullen zijn van commerciële vissoorten. Toch worden deze en honderden andere bedreigde soorten verhandeld op de European Seafood Exposition 2007.

'Het is ongelofelijk dat er zo grootschalig in bedreigde vissoorten wordt gehandeld. De sector moet zijn verantwoordelijkheid nemen', stelt Farah Obaidullah, campagneleider oceanen van Greenpeace Nederland. 'Zeker als bedrijven doorgaan met het kopen en verkopen van overbeviste soorten, die vaak ook nog op een destructieve manier worden gevangen, zullen de zeeën snel écht leegraken. Kiezen voor duurzame visproducten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de toekomst van vissector.'

Naast deze campagne gericht op de consumptie van vis voert Greenpeace wereldwijd campagne voor het instellen van zeereservaten. In 40 procent van de oceanen moeten schadelijke activiteiten zoals visserij verboden zijn, zodat overgeëxploiteerde visbestanden en ecosystemen zich kunnen herstellen. Obaidullah: 'Als de vishandelaren hun toekomst veilig willen stellen, moeten ze duurzame keuzes maken. Het ondersteunen van zeereservaten is daarbij noodzakelijk.'

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan veertig landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door bijna 580.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.