Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-223

Arnhem,24 april 2007

VERZAMELPERSBERICHT VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN VAN 24 APRIL 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Criteria voor Gelderse subsidie aardgasvulstations bekend (C1) Gedeputeerde Staten hebben vandaag de criteria vastgesteld voor het in aanmerking komen voor subsidie bij de aanleg van een aardgasvulstation. De provincie Gelderland zet zich actief in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Een van de maatregelen die ze neemt, is het stimuleren van de aanleg van aardgasvulstations in de grotere steden in de provincie Gelderland. Door ¤ 600.000 subsidie ter beschikking te stellen wil de provincie in 2008 een dekkend netwerk van openbare aardgastankstations realiseren. In de voorjaarsnota wordt toestemming gevraagd aan Provinciale Staten voor de besteding van deze gelden. Hiermee wil de provincie het rijden op aardgas stimuleren. Het rijden op aardgas is veel schoner dan rijden op andere brandstoffen en is vele malen goedkoper voor de consument. (zie ook apart persbericht)

Verdeling van Rijksgeld over Gelderse verkeer en vervoerprojecten definitief (C3) Gedeputeerde Staten hebben de verdeling vastgesteld van het Rijksgeld dat jaarlijks aan provincies en de Gelderse regio's wordt uitgekeerd voor verkeer en vervoer, het zogeheten Bestedingsplan Brede Doeluitkering (BDU) 2007. De Rijksbijdrage van in totaal ¤ 87.107.000,- wordt verdeeld over een aantal thema's: regionale middelen, educatie en handhaving (verkeersveiligheid), openbaar vervoer, mobiliteitsmanagement, pontveren en de OV-chipkaart. Een groot deel van dat geld (¤ 62.716.172,-) gaat naar het openbaar vervoer voor de exploitatie van bus- en treinvervoer, de regiotaxi, Gelderse buurtbusprojecten en het verbeteren van de sociale veiligheid. Voor de invoering van de OV-chipkaart is een extra bijdrage van ¤ 11.654.000,- gestort. De chipkaart -de opvolger van de "strippenkaart" - moet uiterlijk 1 januari 2009 ingevoerd zijn. Het ministerie V&W geeft Gelderland hiervoor ¤ 14 mln. De OV-chipkaart wordt momenteel ook getest op de Veluwe. Het streven is "gezamenlijke invoering in Oost", prettig voor de reiziger. In overleg met de Gelderse regio's worden de regionale middelen met een bedrag van ¤ 8.818.549,- ingezet voor provinciale en gemeentelijke projecten van zowel infrastructurele als niet-infrastructurele projecten. Mobiliteitsmanagement krijgt ¤ 216.613,- voor het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod van verkeer en vervoer, bewustwording van de reiziger en het vervoer van goederen.

Subsidie-aanvraag bij de Euregio voor grote stedenproblematiek (C4) De provincie Gelderland dient mede namens de acht grote steden (Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Zutphen, Tiel, Doetinchem, Harderwijk en Ede) een subsidieaanvraag in voor een gezamenlijk project met de Duitse steden Duisburg en Moers. Het gaat om het verkennen van de mogelijkheden om gezamenlijk projecten uit te voeren om de kwaliteit van de leefomgeving, sociale samenhang, sociale en culturele voorzieningen en stadseconomie en toerisme te verbeteren. Het subsidiebedrag dat aangevraagd wordt bedraagt ¤ 25.000, de helft van de totale projectkosten van ¤ 50.000. Van de overige ¤ 25.000 wordt ¤ 10.000 door de provincie opgebracht, ¤ 2.000 door Nijmegen en ¤ 12.500 door de Duitse partners.

Financiële positie gemeenten weer licht verbeterd (C5) De gemiddelde financiële positie van Gelderse gemeenten verbetert zich nog steeds en volgt daarmee de lijn die vorig jaar is ingezet. Dit constateren GS vandaag bij de vaststelling van de Nota Gemeentefinancien 2007. In de nota doen GS verslag van de activiteiten die zij in het kader van het financieel toezicht op gemeenten en gemeenschappelijke regelingen in 2006 heben uitgevoerd. Als het gaat om de goedkoopste en duurste gemeenten in Gelderland wordt in de nota opgemerkt dat de provincie bij haar berekening uit gaat van fictief huishouden. Volgens die berekeningen horen Brummen en Winterswijk dan tot de duurste gemeenten. Zevenaar en de Veluwse gemeenten Putten, Harderwijk, Nunspeet en Epe tot de goedkopere. De steden Arnhem en Nijmegen horen bij de gemeenten met de laagste lasten als het gaat om huurders. (zie ook apart persbericht)

Gelderland en Overijssel kritisch over advies Raad voor Cultuur (C6) De provincies Gelderland en Overijssel zijn kritisch over het advies van de Raad voor Cultuur over de culturele voorzieningen. De Raad adviseert over de besteding van rijksgeld voor theater-, dans- en muziekgezelschappen. De provincies zijn in het bijzonder kritisch over de conclusie van de Raad dat het landsdeel Oost voldoende heeft aan één jeugdtheatergezelschap en aan één zogenaamd brandpunt voor podiumkunsten (Arnhem). Volgens de beide colleges zouden er in elk geval twee jeugdgezelschappen gesubsidieerd moeten worden en komt ook Enschede in aanmerking voor de status van brandpunt voor podiumkunsten. Ook zijn de colleges van mening dat de randstedelijke gezelschappen meer geld ontvangen dan de overige. Bovendien pleiten de provinciale bestuurders voor en sterkere regionale invloed (onder meer bij de invulling van de cultuurfondsen die het rijksgeld gaan verdelen) en voor voortzetting van het beleid om het cultuurbereik te versterken.

Meer ruimte voor vestiging bedrijven dankzij nieuwe beleidsregels (B1) Gemeente Duiven en provincie Gelderland zijn de eersten in Nederland die via regels geluid- en geurruimte verdelen over bedrijfskavels Dankzij nieuwe regels voor de verdeling van geluid en geur kan er straks effectiever met de milieugebruiksruimte worden omgegaan op bedrijventerrein Roelofshoeve in Duiven. Het bedrijventerrein Roelofhoeve in de gemeente Duiven is een van de regionale bedrijventerreinen voor zwaardere milieubelastende bedrijven in Gelderland. Vandaag hebben het college van burgemeester en wethouders in Duiven en Gedeputeerde Staten nieuwe ontwerpbeleidsregels vastgesteld die hierna de inspraakprocedure in gaan. De gezamenlijke doelstelling is om zware bedrijvigheid zodanig te laten plaatsvinden dat er voor de omgeving geen onacceptabele hinder ontstaat en er zuinig wordt omgegaan met de beschikbare milieugebruiksruimte en fysieke ruimte