Consumentenbond

Tussentijds wijzigen polisvoorwaarden is misleidend 24 april 2007
Kort geding tegen zorgverzekeraar ONVZ

De Consumentenbond spant een kort geding aan tegen ONVZ. De zorgverzekeraar weigert de veranderingen in de aanvullende verzekeringen te schrappen. Waar en wanneer het kort geding dient, is op dit moment nog niet duidelijk.

ONVZ heeft per 15 april de aanvullende verzekeringen flink versoberd. De Consumentenbond concludeert dat bij het tussentijds wijzigen van de polis sprake is van misleiding en rechtsongelijkheid. De consument moet op verzekeraar kunnen vertrouwen, dat vertrouwen wordt door ONVZ geschaad. Klanten zijn met holle beloftes binnengehaald. Bovendien gelden de veranderingen niet voor alle
ONVZ-klanten. Artsen, die als groep bij ONVZ verzekerd zijn, kunnen gebruik blijven maken van de ruimere polisvoorwaarden. Daarmee wordt het solidariteitsbeginsel - waarbij de kosten over alle verzekerden worden verdeeld - doorbroken.

Het gaat om een principekwestie. Bij het overstapmoment rond de jaarwisseling heeft ONVZ met mooie beloftes klanten geworven. Nu, drieënhalve maand later, wordt het pakket plots `uitgekleed'. Via de rechter wil de Consumentenbond afdwingen dat ONVZ de oorspronkelijke overeenkomst nakomt zodat klanten krijgen waar ze recht op hebben. Het gevaar bestaat dat als er geen actie wordt ondernomen, andere verzekeraars het - slechte - voorbeeld van ONVZ mogelijk gaan volgen.

Het zorgstelsel lijkt op drijfzand gebouwd als verzekeraars de mogelijkheid hebben om tussentijds de verzekering te beperken. In het nieuwe zorgstelsel heeft de consument een belangrijke rol. Hij moet zich bij de keuze van een zorgverzekeraar laten leiden door kwaliteit én prijs. Uit onderzoek is gebleken dat veel consumenten er bewust voor kiezen de basisverzekering en het aanvullend pakket bij dezelfde verzekeraar onderbrengen.

Na het bekend worden van de plannen van ONVZ, eind maart, ontving de Consumentenbond in tien dagen tijd ruim 600 klachten. De bond heeft meerdere malen aangedrongen op uitstel van de wijzigingen tot 1 januari 2008, het moment waarop consumenten op basis van nieuwe premies en voorwaarden van zorgverzekeraar kunnen wisselen. Vorige week werd een ultimatum gesteld, dat vanochtend is afgelopen. ONVZ wil niet ingaan op de eis van de Consumentenbond, vandaar het kort geding.