Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 april 2007

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) en het lid Koser Kaya (D66) aan de Minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de Minister voor Jeugd en Gezin

over etikettering van alcoholische dranken om bijvoorbeeld zwangere vrouwen te waarschuwen voor de gevaren van alcohol voor hun vrucht.


1. Heeft u kennisgenomen van de uitzending van Netwerk (19/04/07) waarin duidelijk wordt dat veel zwangere vrouwen niet bekend zijn met de gevaren van het drinken van alcohol voor de ongeboren vrucht?


2. Deelt u de zorgen van onze fracties over de ernstige gevolgen voor het kind, die, zoals ook de Gezondheidsraad in 2005 reeds in een rapport heeft aangegeven, al na één drankje dat een zwangere vrouw drinkt kunnen optreden?


3. Vindt u met ons dat er breed ingezet moet worden om bewustwording te creëren, zodat zwangere vrouwen ernaar gaan handelen? Vindt u dat etikettering hiervoor een effectief middel is? En op welke wijze bent u bereid hier medici bij te betrekken?


4. Bent u met ons van mening dat maatschappelijk gezien de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd ernstig wordt onderschat bij met name ouders en kinderen?


5. Deelt u de mening dat waarschuwingen door middel van een etiket op flessen alcoholische drank ook ingezet kunnen worden om ouders en jongeren te waarschuwen voor de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd en om bijvoorbeeld bestuurders te waarschuwen over de gevaren van alcohol in het verkeer zoals nu al op pakjes sigaretten gewaarschuwd wordt voor de gevaren van roken? Zo ja, bent u bereid om te onderzoeken op welke wijze etikettering ingezet kan worden om risicogroepen in brede zin te wijzen op de gevaren van alcohol?


6. Wat zijn de ervaringen met etikettering van flessen alcohol in het buitenland?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 104
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl