Openbaar Ministerie

Politieoptreden Voorschoten proportioneel

Den Haag, 13 april 2007

Bij het herstellen van de openbare orde tijdens de afgelopen jaarwisseling in Voorschoten heeft de politie Hollands Midden niet teveel geweld gebruikt. Dit concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van het politie optreden.

In de nieuwjaarsnacht braken in de Nieuw Voordorpstraat in Voorschoten ongeregeldheden uit nadat mensen geen gehoor wilden geven aan het verzoek van de politie om in brand gestoken kerstbomen te doven. De politie maakte gebruik van politiehonden en de mobiele eenheid om de orde en rust te herstellen. Het gebruikte geweld was conform de geweldsinstructie, waarin staat welke vorm van geweld in welke situatie door de politie mag worden toegepast.

Twee personen hebben aangifte gedaan tegen politieagenten. Zij zijn geïnformeerd dat hun aangifte zal worden geseponeerd. Naar oordeel van het OM hebben zij het geweld over zichzelf afgeroepen door geen gevolg te geven aan de bevelen van de politie. Eén van de aangevers heeft daarbij bewust de confrontatie gezocht met de politiehond.