Gemeente Rotterdam

Nr. 76
24 april 2007

Spectaculaire daling bijstandsuitkeringen zet door

Rotterdam heeft in de eerste drie maanden van 2007 een daling van bijna 850 bijstandsuitkeringen bereikt. De spectaculaire daling van het aantal mensen met een WWB-uitkering - in 2006 met in totaal 3.400 klanten - zet daarmee in 2007 onverminderd door. Wethouder Wethouder Dominic Schrijer (Sociale Zaken, Werk en Grotestedenbeleid) spreekt van "een historische prestatie". Het is inderdaad de grootste daling in het eerste kwartaal van het WWB-bestand in Rotterdam sinds de invoering van de Wet Werk en Bijstand in 2004. Rotterdam telde op 31 maart 2007 zo'n 32.750 mensen met een WWB-uitkering. Begin 2006 waren dat er nog 37.000.

De daling van het bijstandsbestand is grotendeels terug te voeren op de inspanningen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam (SoZaWe). Rotterdam weet meer dan de andere grote steden te profiteren van de gunstige economische omstandigheden van dit moment. Met de 9% daling presteerde Rotterdam vorig jaar al dubbel zo goed als de andere drie grote steden (Amsterdam, Den Haag en Utrecht) en als Nederland als geheel.

Naar verwachting wordt in 2008 het hoogtepunt bereikt in de krapte op de arbeidsmarkt, ook voor lageropgeleiden. In met name de sectoren haven, beveiliging en techniek zijn op dit moment veel vacatures voor lageropgeleiden. En ook na de huidige periode van economische groei is het de verwachting dat de vraag naar arbeid op de lagere niveaus zal aanhouden. De oorzaak: naast de vacaturegroei is er een pensioensgolf op komst. Door de vergrijzing worden de komende tien jaar zeer veel werkenden 65 jaar.

De vermindering van het aantal mensen met een bijstandsuitkering is een van de pijlers van het Sociaal Programma van het huidige college. De grote, meerjarige investering in de sociale kwaliteit van de stad moet in de loop van deze collegeperiode leiden tot een onomkeerbare trendbreuk: meer Rotterdammers hebben betaald werk, leren de Nederlandse taal, hebben een diploma en zijn maatschappelijk actief. Dit alles moet Rotterdam weer een sociaal sterke stad maken.

noot voor de redactie/