Gemeente Alphen aan den Rijn


dierenwelzijn

Alphen aan den Rijn maakt werk van dierenwelzijn

Wat doet de gemeente voor zwerfhonden en zwerfkatten? Wat gebeurt er met dieren bij een ramp? Wat moet iemand doen die gewonde ree vindt? De nota Dierenwelzijn, die onlangs is uitgekomen, geeft hierop het antwoord. De nota maakt duidelijk welk beleid de gemeente wil voeren op het gebied van dierenwelzijn en hoe Alphen aan den Rijn het welzijn van dieren ook in de toekomst kan waarborgen. Preventie neemt daarbij een belangrijke plaats in.

Gemeentelijke taak
Wethouder Robert Blom heeft dierenwelzijn in zijn pakket. Hij vindt dat de gemeente een taak heeft op dit gebied. In een sociale stad voelen mens en dier zich prettig. Vandaar deze nota. Daarbij is er in het regeerakkoord afgesproken dat er landelijk een nota Dierenwelzijn komt. Hieruit volgt dat elke gemeente aandacht dient te besteden aan dierenwelzijn.

Gezelschapsdieren en in het wild levende dieren De nota maakt onderscheid tussen het beleid voor gezelschapsdieren en het beleid voor in het wild levende dieren. Vanuit de wet heeft de gemeente verschillende verplichtingen voor deze twee soorten. Per soort wordt uitgelegd wat wettelijk moet en hoe Alphen aan den Rijn dit geregeld heeft. Het beleid voor productiedieren/landbouwhuisdieren en dierenwinkels/handelaren ligt bij het Rijk. Er staat in deze nota daarom niets over deze soorten.

Actiepunten
Robert Blom heeft een aantal actiepunten opgesteld om het dierenwelzijn te verbeteren. Enkele van deze punten zijn:
* Per 1 januari 2008 een weigeringsgrond in de APV opnemen voor het uitgeven van vergunningen aan circussen en evenementen met wilde (niet-gedomesticeerde) dieren, tenzij de circusbranche een keurmerk heeft uitgewerkt dat voldoet aan relevante wetgeving en de eisen die de gemeente aan dierenwelzijn stelt;
* Bevorderen dat eigenaren hun honden en katten laten identificeren en registreren door betere voorlichting;

* Het jaarlijks vangen van zwerfkatten in een speciale actie om hun aantal binnen de perken te houden;

* Hondeneigenaren verplichten hun dier een identificatie te geven;
* Het mogelijk maken dat de plaatselijke dierenbescherming een nieuw asiel bouwt;

* Aanwijzen van een medewerker als aanspreekpunt voor dierenwelzijn;
* Afspraken maken met opvangcentra, kinderboerderijen, maneges, brandweer, politie en dierenbescherming over wat te doen bij een ramp.

De nota is tot stand gekomen is samenspraak met onder meer de Dierenbescherming Alphen aan den Rijn, Avifauna en het bestuur kinderboerderijen Alphen aan den Rijn.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn