Gemeente Den Haag

De Rokerij aan de Dr. Lelykade in Scheveningen kan worden behouden. Het gebouw krijgt een andere functie en wordt bijvoorbeeld een sportschool of sauna. Voor de herontwikkeling is een subsidie van 1,5 miljoen euro nodig.
Dat staat in het plan van de projectontwikkelaars Staedion Ontwikkeling en AM dat ze in overleg met de gemeente hebben ontwikkeld. Het college van burgemeester en wethouders gaat het alternatieve plan nu voorleggen aan de gemeenteraad.

De Rokerij is uniek in de Scheveningse Haven. Het is één van de laatste gebouwen uit de bloeitijd van de visserij. Nu ligt er een reëel plan om dit stukje van Den Haag te behouden.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): In plaats van de 70 jaar oude visrokerij te slopen om plaats te maken voor nieuwbouw, wordt het in dit plan gerestaureerd om een andere nieuwe functie te krijgen. De geplande nieuwbouw op de plek van de Rokerij zal nu worden verplaatst naar het naastgelegen terrein. Daarbij zal in een aantal gevallen de bouwhoogte in het bestemmingsplan worden aangepast. Maar het is stedenbouwkundig acceptabel en leidt niet tot hinder voor omwonenden.

Met het nieuwe plan wordt volgens het college op een goede wijze tegemoet gekomen aan de wens van de gemeenteraad om de oude Rokerij te behouden.