Vluchtelingenwerk Nederland

24-04-2007 / Standpunt VluchtelingenWerk

Stijging aantal asielzoekers Nederland niet zo groot als gesuggereerd

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft maandag cijfers bekend gemaakt over het aantal asielverzoeken in Europa. Het aantal aanvragen in Nederland steeg tot 14.465. Nederland komt daarmee op de vijfde plaats van de EU-landen wat betreft het totaal aantal asielverzoeken. Dit leverde in de media koppen op als: `Meer asielaanvragen in Nederland, sterke daling in EU' en `In EU minder asielzoekers, in Nederland meer'. Door dit getal zonder verdere toelichting te communiceren, heeft dit bij veel mensen een vertekend beeld opgeleverd. Het is namelijk niet zo dat er ook daadwerkelijk 14.500 mensen in 2006 bij ons aan de deur aanklopten om asiel aan te vragen.

Een toelichting van dit getal van 14.465 is dan ook op zijn plaats. Volgens cijfers van de IND zijn er vorig jaar 5.850 nieuwe asielaanvragen binnen gekomen. Daarnaast werden in 2006 3.400 herhaalde aanvragen geregistreerd. Dan blijft er nog een groep van 5.200 over die als overige instroom wordt gekenmerkt, maar de IND kan niet toelichten hoe dit getal precies is opgebouwd. Begin dit jaar heeft VluchtelingenWerk hierover bij de IND om opheldering gevraagd, maar tot op heden hebben we nog geen afdoende antwoord gekregen, behalve dat het zou gaan om afhandeling van de zogenaamde 14-1 verzoeken, geboorten van kinderen in Nederland en asielaanvragen door personen die uit vreemdelingenbewaring komen. Dit kan echter niet cijfermatig worden onderbouwd.

Het aantal eerste aanvragen in 2006 was inderdaad meer dan in 2005: 5.850 ten opzichte van 4.550. Als belangrijke reden voor de toename wordt de komst van veel Irakezen uit Duitsland gegeven na het aangescherpte beleid daar. Wat hier niet bij vermeld wordt is dat deze niet allemaal in Nederland bleven: een deel van deze eerste aanvragers werd als Dublin-claimant weer terug naar Duitsland gestuurd.

Het werkelijke aantal asielaanvragen in Nederland ligt dus lager dan het onderzoek van het CBS doet voorkomen. VluchtelingenWerk betreurt het dat dit soort berichtgeving bijdraagt aan negatieve beeldvorming rond vluchtelingen en asielzoekers.