Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


24-04-2007
Brief VROM-Inspectie inzake Verpakkingen

De VROM-Inspectie voert momenteel controles uit op de naleving van het Verpakkingenbesluit. Het Besluit beheer Verpakkingen en Papier en Karton is op 1 januari 2006 van kracht geworden en geldt voor alle producenten of importeurs van verpakte producten.

Op grond van dit besluit zijn bedrijven verantwoordelijk voor de preventie, inzameling en recycling van alle verpakkingen die zij toevoegen aan de Nederlandse markt.

VROM heeft definitief besloten geen drempel te hanteren; bedrijven onder de 15.000 kg zijn derhalve niet vrijgesteld.

Bedrijven kunnen het eenvoudigst aan deze regelgeving voldoen door zich aan te sluiten bij één van de bestaande uitvoeringsorganisaties. Voor onze sector komen twee door VROM erkende uitvoeringsorganisaties in aanmerking, te weten Nedvang en Bedrijfsverpakkingen Nederland.

Stichting Bedrijfsverpakkingen Nederland
Importeurs, groothandelaren en verpakkers die voornamelijk (meer dan 80%) bedrijfsverpakkingen op de Nederlandse markt brengen, kunnen zich naar onze mening het beste aansluiten bij de Stichting Bedrijfsverpakkingen Nederland (BVNL). Bedrijfsverpakkingen zijn alle verpakkingen die niet bij de consumenten, maar bij andere bedrijven terechtkomen. Zie de website van deze Stichting www.bedrijfsverpakking.nl voor de aanmeldingsprocedure en deelnemersvoorwaarden.

Waarom bij BVNL?

1. Het kleine gedeelte consumentenverpakkingen wordt niet belast met een
verwijderingsbijdrage.

2. De vaste aansluittarieven zijn laag: EUR 35,- voor bedrijven met minder
dan 15.000 kg verpakkingen en EUR 180,- voor bedrijven met meer dan
15.000 kg verpakkingen.

3. Voor bedrijven die minder dan 15.000 kg verpakkingen op de markt brengen, geldt bij BVNL geen rapportageverplichting.

Nedvang
Groothandelaren, importeurs, groentesnijbedrijven, verpakkingsbedrijven, etc. die behalve bedrijfsverpakkingen ook als eerste leverancier relatief veel consumentenverpakkingen op de Nederlandse markt brengen, adviseren wij om zich definitief aan te sluiten bij Nedvang. Zie www.nedvang.nl voor de aanmeldingsprocedure. De vaste aansluittarieven bij Nedvang worden vanaf 2006 in rekening gebracht en bedragen:
bij
Naast het vaste tarief berekent Nedvang de bedrijven die 15.000 kg of meer consumentenverpakkingen op de markt brengen bovendien vanaf 2007 een variabele bijdrage per soort verpakkingsmateriaal, te weten: kunststof: 10,1 ct. per kg materiaal kleinverpakkingen papier /karton: 0,19 ct. per kg materiaal kleinverpakkingen metaal: 6,2 ct. per kg materiaal kleinverpakkingen glas: 4,9 ct. per kg materiaal kleinverpakkingen

Private labels van supermarkten
Op grond van het Besluit Verpakkingen zijn de private labelhouders (supermarktformules) verantwoordelijk voor de opgave en afdracht van verwijderingsbijdragen voor consumentenverpakkingen. Het CBL heeft daarentegen haar leden geadviseerd om de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van de opgave en afdracht van de heffing, ook ten aanzien van private labels, bij het toeleverende binnenlandse bedrijf te leggen. U heeft waarschijnlijk al gemerkt, dat de CBL-leden dit advies van hun organisatie "trouw" opvolgen.
Als supermarkten rechtstreeks op eigen naam importeren, kunnen zij de opgave en afdracht van heffingen niet doorschuiven naar buitenlandse leveranciers, maar dan moeten zij zich zelf aansluiten bij en betalen aan Nedvang.

Geen cluster
Frugi Venta heeft definitief besloten geen collectief of cluster te vormen om namens alle leden te voldoen aan de verplichtingen van het Besluit Verpakkingen. De financiële voordelen van een collectief zijn nihil.
De administratieve lasten via BVNL en Nedvang blijven dankzij hun internetapplicaties binnen de perken.

Nadere informatie
Als u twijfelt of uw bedrijf verpakkingen toevoegt aan de Nederlandse markt, dan kunt u dit controleren op de site van VROM door hier te klikken.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Leo Welschen (welschen@frugiventa.nl) of Inge Ribbens (ribbens@frugiventa.nl).