Provincie Groningen

Bureau Jeugdzorg is grote veranderoperatie gestart 24 april 2007

Bureau Jeugdzorg is aan de slag met een grote veranderoperatie. Al vorig jaar constateerde de provincie Groningen dat er verbeteringen nodig waren in de jeugdzorg. In dat kader werd de visie Samen Sterk: sturen op kwaliteit in de jeugdketen opgesteld, en het actieplan Als het ergens kan, dan is het in Groningen.

Een van de verbeterpunten was het verbeteren van de doelmatigheid en efficiency van Bureau Jeugdzorg (BJZ) Groningen. BJZ heeft hiervoor een plan van aanpak geschreven. De uitvoering van het plan kost EUR
1.187.975,-. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor nu EUR 687.975,- beschikbaar gesteld. De overige kosten worden gedekt door Bureau Jeugdzorg zelf. De veranderoperatie moet eind 2007 afgerond zijn.

De operatie richt zich op de volgende vier verbeterpunten:
1. De aansluiting op voorliggende voorzieningen, waarvoor gemeenten verantwoordelijk zijn. Dit is de hulp aan jongeren die wel problemen hebben, maar niet zo zwaar dat jeugdzorg nodig is, bijvoorbeeld maatschappelijk werk, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg enz. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor dit preventieve jeugdbeleid. De jeugdzorg moet hier goed op aansluiten, zodat er geen kinderen tussen wal en schip vallen.
2. Kwaliteitsbewaking: goede indicering van zorg voor kinderen met problemen, en beter casemanagement; coördinatie en afstemming van de hulpverlening

3. Een betere bedrijfsvoering ter waarborging van de kwaliteit van het totale functioneren van BJZ:

4. Vraaggestuurd indiceren: bij het bepalen van wat een jongere voor hulp nodig heeft, wordt nu nog te veel het bestaande aanbod dat uitgangspunt genomen. Maar er moet uitgegaan worden van wat de jongere nodig heeft (op maat).

24 april 2007