Het Nationaal Archief


Vingboons tentoonstelling Land in Zicht! groot succes Gezicht op Nieuw Amsterdam/New York, Johannes Vingboons ca. 1665 Den Haag, 24 april 2007
Gezamenlijke expositie van Kunsthal Rotterdam en Nationaal Archief met aquarellen van de zeventiende eeuwse cartograaf Vingboons trekt bijna 60.000 bezoekers.

Vingboons in de Kunsthal
Van 27 januari tot en met 15 april presenteerden het Nationaal Archief en de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling Land in Zicht, Vingboons tekent de wereld van de 17e eeuw, met werk van de kaartenmaker Johannes Vingboons (1616/17-1670). De aquarellen waren vanwege hun kwetsbaarheid niet eerder tentoongesteld en worden waarschijnlijk nooit meer getoond. De tentoonstelling trok veel publiek: bijna 60.000 bezoekers bekeken de tachtig kleurrijke aquarellen van de handelswereld van de 17e eeuw. Het Nationaal Archief is verheugd over de grote publieke belangstelling voor deze archiefschatten. Een van de belangrijkste doelstellingen van het Nationaal Archief is het zichtbaar maken van de collectie. Met deze succesvolle tentoonstelling blijkt het publiek zich te kunnen vinden in deze ambitie.

Exotische gebieden
Johannes Vingboons maakte zijn aquarellen rond 1665 op basis van honderden tekeningen die schippers, stuurlui en kooplui van hun reizen meenamen in opdracht van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische compagnie (WIC). Vingboons zag de hele wereld aan zich voorbij trekken, zonder zijn Amsterdamse atelier te verlaten. Zijn oeuvre laat stadsgezichten, plattegronden, kustprofielen en zeekaarten zien van exotische gebieden, die voor de Nederlandse handelspositie belangrijk waren.

Den Haag, Florence en Rome
Het Nationaal Archief bewaart ruim honderd werken van Vingboons. Speciaal voor deze tentoonstelling was een selectie van de zestig mooiste kaarten uit deze collectie gemaakt. Daarnaast waren er diverse internationale bruiklenen te zien. Uit de bibliotheek van de De Medici in Florence kwamen vijftien unieke aquarellen naar de Kunsthal. Deze werken sierden voorheen de muren van Villa Castello van de beroemde familie De Medici. Ook toonde de presentatie drie ingebonden Vingboonsatlassen uit het Vaticaan, die de pauselijke bibliotheek nooit eerder verlieten.

Boek
Bij de tentoonstelling verscheen een gelijknamige publicatie over Johannes Vingboons bij uitgeverij Waanders, ISBN 10: 9040082928 / ISBN 13: 9789040082924, prijs 22,50.
Voor wie de tentoonstelling gemist heeft of nog wil nagenieten: op www.nationaalarchief.nl zijn enkele aquarellen van Vingboons te bewonderen.

Nieuwe publiekstentoonstelling in 2008
Het Nationaal Archief zet de ingeslagen weg van publieksbeleid ook de komende jaren voort. In het najaar van 2008 is een expositie te verwachten over uitvindingen waarbij het Nationaal Archief opnieuw schatten aan het Nederlands publiek kan laten zien.