Studentenprijs 2007 voor Ghalia Elsrakbi

24.04.2007 / 17:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Grafische cultuurstichting

Grafische cultuurstichting

Ghalia Elsrakbi, oud-studente aan ArtEZ, heeft voor haar in 2006 gepresenteerde examenwerk de Studentenprijs Grafische Vormgeving ontvangen. De prijs, beschikbaar gesteld door de Grafische Cultuurstichting, en toegekend door een jury onder voorzitterschap van Tirso Francés, werd op 24 april overhandigd in Foam (Fotografiemuseum Amsterdam).

In het juryrapport staat dat Ghalia Elsrakbi de Studentenprijs voor haar hele oeuvre krijgt: een door haar in samenwerking met Chantal Bekker ontworpen eindexamencatalogus van ArtEZ, een boek 'Impasse' en een installatie 'kunst als reflectie op de eigen cultuur'.
Vooral 'Impasse' maakte indruk op de jury. 'Impasse' is het verhaal van een Syrische in Nederland. Ze voelt zich Nederlandse, maar is het niet. Om dat te vertellen bedacht Ghalia Elsrakbi een boek, bestaande uit officiële brieven van officiële instanties en foto's en e-mails van haarzelf, gebonden in een paspoortachtig omslag. Leesbaar is het niet: uitgestanst is de vorm van het ontbrekende paspoort. Wat derhalve resteert is iets leegs en een aangrijpend monument, aldus de jury. De tweede prijs ging naar Andries Ouwendorp, oud-student aan St. Joost, voor 'BIC Cristal', een boekje en een ballpoint in blisterverpakking. Vooral het idee en de uitwerking oogstten bewondering en de moed om zoiets kleins als de ballpoint en het boekje te presenteren en geen enkele pretentie te etaleren. Harold Hofenk (ArtEZ) ontving de derde prijs voor 'crcr.', een intrigerend eindrapport van een onderzoek naar anonieme oproepen en mededelingen in kranten. De fraaie, koele, consequente en zorgvuldige opmaak en typografie, passend bij een onderzoeksrapport, staan volgens de jury in schril contrast tot de inhoud, maar zorgen juist daardoor voor extra drama. Het juryrapport van de Studentenprijs, door Dietwee vormgegeven als een landkaart, gedrukt door Ando op papier van Grafisch Papier, is - zolang de voorraad strekt - verkrijgbaar bij de Cultuurstichting (www.grafischecultuur.nl).

UITREIKING
De uitreiking van de Studentenprijs vindt plaats op dinsdag 24 april a.s. om 17.30 uur in Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Keizersgracht 609 te Amsterdam. Behalve de Studentenprijs wordt de Nederlandse Huisstijlprijs uitgereikt.

FOTO UITREIKING
Een (digitale) foto van de prijsuitreiking wordt op verzoek toegezonden.

BEELDMATERIAAL
(Digitale) foto's van de bekroonde inzendingen worden op verzoek toegezonden (Dietwee,
030-2343555).

NADERE INLICHTINGEN
Alwin van Steijn (020-5435675 of 06-51442070); Tirso Francés (juryvoorzitter
030-2343555)

JURYRAPPORT
Een uittreksel uit het juryrapport is onderstaand opgenomen.

Juryrapport
Al tijdens de eindexamentijd 2006 werden studenten aan kunstacademies opgeroepen hun eindexamenwerk in te zenden voor de Studentenprijs Grafische Vormgeving 2007 en aldus kans te maken op één van de drie uitgeloofde prijzen: een eerste prijs, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van vijftienhonderd euro, en een tweede en een derde prijs, beide bestaande uit een oorkonde.

De jurering voor Studentenprijs vond plaats op 29 maart bij Lenoirschuring in Amstelveen. De organisatoren ontvingen 38 inzendingen van evenzoveel inzenders. Ze vertegenwoordigden
- in tegenstelling tot hetgeen de uitkomst van de jurering doet vermoeden - nagenoeg alle academische opleidingen grafisch ontwerpen. Er waren twintig inzendingen minder dan bij de vorige bekroning.

De inzendingen voor de Studentenprijs 2007 bestonden uit drukwerk en ontwerpen op papier en 'digitaal werk', aangeleverd op CD of DVD of in de vorm van een verwijzing naar een website. De jurering van dat alles vroeg in totaal acht uur werk, afgezien van de voorbereidingen en uitwerking.

De jury begon haar werkzaamheden met een beoordeling door de juryleden afzonderlijk. Gevolgen had dit nog niet. De bevindingen van de eerste fase werden pas duidelijk tijdens de tweede - voorlaatste - ronde: de selectie van de inzendingen door de voltallige jury. In overleg en soms met heftige discussies werden tien inzendingen geselecteerd die volgens de jury kans maakten in de prijzen te vallen. Al deze - genomineerde - inzendingen zijn opgenomen in dit juryrapport, voorzien van het commentaar van de jury.

Vervolgens was het zaak de drie inzendingen te selecteren voor de eerste, tweede en derde prijs. Eenvoudig was dit niet. Enerzijds omdat de kwalitatieve verschillen gering waren, anderzijds omdat de werkstukken moeilijk te vergelijken waren. Een website met een scala van grafische onderzoeken en doorspekt met humor is iets anders dan een prachtig boekwerk met de resultaten van een doorwrocht onderzoek. En één goed idee is onvergelijkbaar met drie uitgewerkte concepten. Vanzelfsprekend werden de knopen uiteindelijk wel doorgehakt. Besloten werd de derde prijs toe te kennen aan Harold Hofenk van ArtEZ voor zijn fascinerende boek crcr., en de tweede prijs aan Andries Ouwendorp voor het erg leuke Bic Cristal. De eerste prijs - en daar was de minste discussie over - werd toegekend aan Ghalia Elsrakbi, eveneens van ArtEZ, en zulks voor haar gehele oeuvre.

De jury
Tirso Francés (partner Dietwee)
Pieter Hildering (ruimtelijk ontwerper)
Harmen Liemburg (grafisch ontwerper)
Hans Jansen Manenschijn (bestuurslid Grafische Cultuurstichting) Gerard Schilder (partner 2D3D)
Fokko Tamminga (directeur drukkerij Ando)

Studentenprijs 2007
Ghalia Elsrakbi (ArtEZ)
Inzending: Eindexamencatalogus 05/06 ArtEZ Academie voor beeldende kunsten Arnhem (boek; praktijkopdracht i.s.m. Chantal Bekker); Impasse (boek); Kunst als reflectie op de eigen cultuur (installatie)

Een duidelijk concept voor verschillende varianten. Dat was de manier om de verschillende disciplines binnen ArtEZ te onderscheiden en in één catalogus te bundelen. Slim en uitstekend uitgewerkt met respect voor de studenten en hun werk. Impasse is het verhaal van een Syrische in Nederland. Ze voelt zich Nederlandse, maar is het niet. Om dat te vertellen bedacht Ghalia Elsrakbi een boek, bestaande uit officiële brieven van officiële instanties en foto's en e-mails van haarzelf, gebonden in een paspoortachtig omslag. Leesbaar is het niet: uitgestanst is de vorm van het ontbrekende paspoort. Wat derhalve resteert is iets leegs en een aangrijpend monument. Voor de presentatie van de onderzoeksresultaten 'kunst en reflectie op de eigen cultuur' ontwikkelde de inzendster een interactieve installatie, bestaande uit een tafel die zowel fungeerde als index, muismat en projectiescherm, een muis en een beamer, en geschikt voor museale toepassing. Mooi doordacht, goed vormgegeven en bovendien interessant en leerzaam.

Tweede prijs
Andries Ouwendorp (St. Joost)
Inzending: BIC Cristal (boekje en pen in blisterverpakking)

Hoe boeiend kan de eenvoudigste ballpoint zijn? Heel erg boeiend. Dat bewees Andries Ouwendorp met 112 pagina's tekst en uitleg, geheel handgeschreven en getekend met ballpoint. Vooral het idee en de uitwerking oogstten bewondering en de moed om zoiets kleins als de ballpoint en het boekje te presenteren en geen enkele pretentie te etaleren.

Derde prijs
Harold Hofenk (ArtEZ)
Inzending: crcr. (boek)

crcr. is het omvangrijke en intrigerende eindrapport van een onderzoek naar anonieme oproepen en mededelingen in kranten. De fraaie, koele, consequente en zorgvuldige opmaak en typografie, passend bij een onderzoeksrapport, staan in schril contrast tot de inhoud, maar zorgen juist daardoor voor extra drama.

NOMINATIES:

Sun Jung Hwang en Annemarie van den Berg (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) Inzending: Office (website)

De inzenders van Office verwezen de jury naar www.o-f-f-i-c-e.nl. Daar kon de jury een impressie krijgen van hun studie, samenwerking en werk: een scala van grafische onderzoeken, schetsen, foto's en reflecties, doorspekt met humor en intelligentie. Indrukwekkend, maar de jury meende dat de - moeilijk te doorgronden - inzending waarschijnlijk geen recht deed aan de werkelijke installatie ten tijde van het eindexamen.

Margot Mager (ArtEZ)
Inzending: Lowlands (programmaboekje); ArtEZ Theaterschool Acteursopleiding - Laureaten Arnhemse Toneelschool 2006 (Brochure; praktijkopdracht)

Het programmaboekje voor Lowlands scoort vooral op gevoel. Het oogt plezierig, is lekker dik en voelt goed aan, en door de ogenschijnlijke eenvoud en herhaling is het ook een soort kunstwerk. De brochure van de Theaterschool mist de vrijheid en directheid die het programmaboekje wel heeft.

Andrea Mircetic (ArtEZ)
Inzending: Fashion Design Strategy (krant; praktijkopdracht); Nomade van beroep (boek); Multicultureel Nederland (losse bladen)

Fashion Design Strategy is het jaarboek - in krantvorm - van de desbetreffende master-opleiding aan ArtEZ en tevens een proeve van bekwaamheid van Andrea Mircetic. Het concept (de wijze waarop de verschillende katernen tot één geheel zijn gesmeed), de vormgeving en de uitwerking geven blijk van intelligentie en vakmanschap. Nomade van beroep gaat over ontwerpers met een dubbele culturele achtergrond en is door gebruik van het cyrillische alfabet en de veel te kleine Latijnse tekens bovenal een statement. Zo weet je wat het is om in een vreemde omgeving te verkeren! Het onderzoek Multicultureel Nederland leidde tot een serie prachtig bewerkte krantenpagina's en een intrigerende en ook mooie kijk op Nederland.

Erwin Sala (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)
Inzending: Opera Sala (boek)

Een opera is een gezongen toneelstuk, orkestraal begeleid, vaak met een dramatische inhoud. Bij een grafische opera is de tekst de zang, het beeld de muziek, en zorgen vormgeving, omvang en uitvoering voor extra drama en spektakel. Erwin Sala schreef en componeerde er een, in de klassieke traditie, en maakte zichzelf tot hoofdpersoon en held, geheel in lijn met het oorspronkelijk gekozen thema: grootheidswaanzin. De jury kon het pretentieuze werk zeer waarderen.

Joost van Swieten (ArtEZ)
Inzending: www.maakeenseenboek.com

Wat is het effect van een ander papier voor een boek - een andere soort, een andere dikte, een andere opaciteit of een andere kleur? En wat gebeurt er met de snede en wat zie je dan? De antwoorden zijn te vinden op www.maakeenseenboek.com, via Safari of Firefox, en zulks tot bewondering van de jury en vooral van de drukkers in dat gezelschap. Een idee dat een vervolg verdient!

Petra Warrink (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)
Inzending: Map Out Landscape (boek)

Map Out Landscape was een inzending zonder toelichting en heeft die ook niet nodig. De voorplaat vertelt precies waarover het gaat. Complimenten had de jury voor de uitstekende research en beeldredactie. Ook dat is vormgeving.

Maaike van der Zee (ArtEZ)
Inzending: Protest (boek); ArtEZ Academie van bouwkunst Arnhem - Afstudeerprojecten 2004-2005 (boek; praktijkopdracht)

Protest is een zeer beeldend onderzoeksrapport over grafische vormen van protest (posters, beletteringen, infographics et cetera) en laat zien dat er naast enkele clichématige oplossingen diverse originele en aansprekende mogelijkheden zijn om met grafische middelen in de oppositie te gaan. Het boek zelf doet dat niet, ondanks het forse formaat en de grote illustraties. Degelijkheid overheerst. De grafische component van het boek van de Academie van bouwkunst Arnhem werd niet indrukwekkend gevonden.