Gemeente Tilburg

24-4-2007
Onderzoek nieuwe vergunningen
Doelstelling minder vergunningen voor burgers en ondernemers

Het college heeft onderzoek laten doen naar het beperken van de administratieve lastendruk voor ondernemers en burgers. Uit dit onderzoek is een aantal voorstellen en mogelijkheden naar voren gekomen die de komende tijd nader zullen worden uitgewerkt.

De vernieuwingsvoorstellen betreffen het afschaffen van vergunningen, het samenvoegen van vergunningen en het ruimer maken van vergunningvoorwaarden waardoor deze minder vaak of minder snel hoeft te worden aangevraagd. De voorstellen uit het onderzoeksrapport worden nu uitgewerkt. Daar waar mogelijk worden verbeteringen meteen doorgevoerd. De onderzoeksresultaten worden op 7 mei besproken in de commissie Modern Bestuur.

Kapvergunning
Het onderzoek maakt deel uit van de vernieuwingsvoorstellen uit het Algemeen Beleidsplan van het college. Hierin is opgenomen dat de administratieve lasten voor burgers en ondernemers moeten worden beperkt en dat burgers meer verantwoordelijkheid krijgen om zelf dingen te regelen. Het onderzoek, waarin ook uitgebreid met ondernemers (horeca, bouw) gesproken is, sluit aan bij Actie Stofkam, waarin Tilburgers worden opgeroepen zelf regels te melden waarvan men denkt dat die overbodig zijn of hun doel voorbij schieten. Naast Actie Stofkam is vorig jaar begonnen met de pilot flitsvergunningen om voor eenvoudige verbouwingen binnen een week een vergunning te geven, in plaats van de zes weken die er normaal voor staat. Tevens wordt de aanvraag van een aantal vergunningen gedigitaliseerd, waardoor er veel minder papier bij komt kijken.

Verantwoordelijkheid burger
Veel vernieuwingsvoorstellen uit het onderzoek komen voort uit een andere benadering van de burger. Marieke Moorman, wethouder bestuurlijke vernieuwing: "We bekijken alle voorstellen, maar duidelijk is dat burgers zelf veel zaken zonder vergunning ook goed kunnen regelen. Als je aan het verbouwen bent heb je soms een container nodig. Deze mag niet op de openbare weg gezet worden, tenzij je een vergunning aanvraagt. Door in de APV dit verbod te vervangen door een algemene regel die omschrijft waaraan je je moet houden als je op de openbare weg een container plaatst, is de burger zelf verantwoordelijk om zich hieraan te houden. Houdt hij zich niet aan de algemene regels dan riskeert hij een boete. Het effect is hetzelfde, maar het werkt voor de burger een stuk eenvoudiger."

Vergunningen bundelen
Andere vernieuwingsvoorstellen betreffen het afschaffen van vergunningen die eigenlijk 'dubbel' zijn, omdat ze makkelijk samengevoegd kunnen worden met andere vergunningen. Een tijdelijke terrasvergunning is een voorbeeld van een vergunning die eigenlijk dubbel is. Een tijdelijke terrasvergunning gaat immers altijd gepaard met een evenement en daarvoor is een evenementenvergunning nodig. Deze geeft toestemming voor alle tijdelijke activiteiten, dus ook voor een terras. Wethouder Moorman: "De meeste regels zijn ooit ontstaan om de burger te beschermen. Omdat de maatschappij steeds ingewikkelder werd, werden er ook steeds meer regels ontwikkeld. Daarbij is niet altijd gekeken naar al bestaande regels. Door nu regels te combineren waar dat mogelijk is kunnen we dubbel werk voorkomen voor zowel burgers als voor de gemeente.
Een ander vernieuwingsvoorstel voor vergunningen betreft het verruimen van grenzen, bijvoorbeeld door een vergunning die nu jaarlijks wordt afgegeven, voor meer jaren te laten gelden. Dit kan ertoe leiden dat minder mensen een vergunning hoeven aan te vragen. Een ander voorbeeld is de grens voor de aanvraag van een sloopvergunning. Ooit was 10 m3 sloopafval al behoorlijk. Nu is die grens al snel bereikt. Als we de grens verruimen naar 15 m3 hoeven minder mensen een sloopvergunning aan te vragen.

Gevolgen
Wat het onderzoek nu heeft opgeleverd zijn verbetervoorstellen. De eerstvolgende stap is te bepalen wat de gevolgen zijn van daadwerkelijke invoering van deze verbetervoorstellen. Soms kan een vergunning wel afgeschaft worden en plaatsmaken voor een algemene regel, maar als vervolgens blijkt dat dat meer uren met zich meebrengt voor de controle op naleving van de regels, dan is het de vraag of het zinvol is om die vergunning te schrappen. Marieke Moorman: "Belangrijkste doel van het onderzoek is efficiency en kostenbesparing terwijl tegelijkertijd de rechtsbescherming van alle burgers gewaarborgd blijft. De uitwerking van de complexe verbetervoorstellen duurt nog even, maar de verbeteringen die nu al kunnen worden doorgevoerd, zullen we gelijk oppakken.