Deelgemeente Charlois Rotterdam

Veiligheidsindex 2006: Charlois iets veiliger

In de gemeentelijke Veiligheidsindex, die op 18 april werd gepresenteerd, scoort Charlois weer beter dan het jaar daarvoor: een 5,8 tegen een 5,4 in 2005. Hiermee wordt de stijgende lijn van de afgelopen jaren voortgezet.

Telde Charlois in de index van 2005 nog vier probleemwijken; in 2006 zijn dit er twee minder. Natuurlijk streeft de deelgemeente ernaar dat er op termijn geen probleemwijken meer zijn. De maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen om Charlois veiliger te maken, zullen dan ook waar mogelijk en nodig worden geïntensiveerd en uitgebreid.

Woensdag 18 april presenteerde het gemeentebestuur de jaarlijkse Veiligheidsindex. Hieruit blijkt dat Rotterdam het afgelopen jaar veiliger is geworden. Was de stadsbrede veiligheidsindex in 2005 nog een 6,9; nu is het een 7,2. Er zijn geen onveilige wijken meer en ook het aantal probleemwijken is gedaald.

Jaarlijks meet de gemeente Rotterdam de veiligheidssituatie in de stad aan de hand van de Veiligheidsindex. Alle 62 wijken krijgen een cijfer, variërend van 1 tot 10. Dit cijfer is een samenvoeging van de gegevens van politie en gemeentelijke diensten en de mening van 12.250 Rotterdammers over de veiligheid in hun wijk. Het gaat dan over zaken als diefstal, drugsoverlast, geweld, inbraak, overlast, vandalisme, schoon en heel en verkeer Het is de zesde keer dat de veiligheidssituatie in Rotterdam op deze manier is gemeten.

Charlois

Van de acht Charloise wijken hebben er twee het predikaat veilig. Heijplaat scoort in de index een 8,4, ten opzichte van een 7,5 in 2005. En Wielewaal is van een 8,5 zelfs naar een 9,2 gegaan. Beide wijken zijn er dus, zowel op basis van criminaliteitscijfers als naar de mening van de bewoners, veiliger op geworden.

Op basis van het indexcijfer is de wijk Zuidwijk met een 6,8 in 2006 en een 6,7 in 2005- een aandachtswijk. Ook Carnisse blijft stabiel: zowel in 2005 als 2006 is het indexcijfer voor deze wijk een 5,8 waarmee het overigens wel een van de drie bedreigde wijken is.

Datzelfde geldt voor Oud Charlois en Tarwewijk. Deze twee wijken kregen overigens in 2005 op basis van de veiligheidsindex het predikaat probleemwijk mee, met respectievelijk een 4,6 en 4,5. In 2006 zijn de indexcijfers gestegen naar 5,7 (Oud-Charlois) en 5,3 (Tarwewijk). In de Tarwewijk is sprake van een afname van geweld, drugsoverlast en inbraak. Wel is vaker sprake van overlast (o.a. burengerucht). Ook in Oud-Charlois is sprake van minder geweld, overlast en inbraak. Wel is er een toename van vandalisme. Opvallend is dat de tevredenheid van bewoners met hun wijk sterk is toegenomen: 73% van de ondervraagden geeft nu aan tevreden te zijn, tegen 64% in 2005.

Charlois telt nu nog twee probleemwijken: Pendrecht en Zuidplein. Voor beide wijken is het indexcijfer gezakt. Voor Pendrecht van een 4,9 naar een 4,7 en voor Zuidplein van een 4,9 naar een 4,4. In Pendrecht gaat het vooral om een toename van het aantal inbraken, terwijl op dit moment ook sprake is van een verslechtering op andere fronten.

Om hier verbetering in te brengen zal vooral het beheer in sloopgebieden worden verstart. Daarnaast wordt nog meer opgetreden tegen overlast door jongeren.

Ook Zuidplein daalde in de index. Hier is vooral sprake van een toename van vandalisme en drugsoverlast. Hier zal de overlast door samenscholende jongeren de komende tijd hard worden aangepakt. Ook moet door extra schoonmaakploegen, cameratoezicht vanaf juli 2007 en meer inzet van de politie het tij gekeerd worden.