Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

doen'

24 april 2007

Dát is volgens voorzitter Sakkers de doelstelling van het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven). Staatssecretaris Bijleveld maakte gisteren met een werkbezoek onder andere nader kennis met het SRE waarin 21 Brabantse regiogemeenten zijn vertegenwoordigd. In het samenwerkingsverband kijken de gemeenten hoe de wensen van de inwoners voor hun woon- en leefomgeving het beste gerealiseerd kunnen worden.

Binding met de regio is een belangrijk uitgangspunt. Inwoners van dit deel van Brabant genieten bijvoorbeeld van cultuur in Eindhoven en natuur in de wijde omgeving. Daarnaast is er behoefte aan extra woningen en werkgelegenheid. Dat vervulling van al deze wensen niet altijd een makkelijke opgave is, kreeg staatssecretaris Bijleveld tijdens haar werkbezoek aan Brabant te horen.

Staatssecretaris Bijleveld in gesprek met wethouder Van Merriënboer (lid dagelijks bestuur Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) en de heer Verheijen (dijkgraaf waterschap Aa en Maas)

Zo wil de gemeente Helmond meer woningen en bedrijventerreinen maar heeft niet voldoende bouwgrond. Helmond moet ook zorgen voor voldoende ruimte voor `waterberging'. Deze gebieden voor het opslaan van (tijdelijke) wateroverschotten liggen eveneens niet voor het oprapen. Een oplossing voor het probleem zoekt Helmond in een samenwerking met de buurgemeenten Asten en Someren. Een langdurig proces omdat zowel het SRE, als de provincie, als de gemeenten ieder hun eigen plan heeft voor de inrichting van het gebied.
Om dit proces te versnellen hebben de partijen besloten een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gebiedsbestemming. Met deze MEROS (Milieueffectrapportage Oostelijke Stadsregio) wordt gestreefd naar een oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden.

De staatssecretaris was enthousiast over de wijze van samenwerking in de regio. Volgens haar komt samenwerking voort uit een probleem dat moet worden opgelost en moet niet van bovenaf worden opgelegd. Tot 2 juni legt de staatssecretaris werkbezoeken af onder de noemer `honderd dagen, kennismakingsbezoeken'. De ervaringen die zij opdoet worden verwerkt in het beleidsprogramma dat het kabinet aan het schrijven is. Overigens zal de staatssecretaris ook na 2 juni regelmatig het land ingaan.

Staatssecretaris Bijleveld in gesprek met bewoners