Gemeente Breda

College wil extra aandacht minister Vogelaar voor Breda Noordoost

Het college van B&W wil extra steun vanuit het ministerie van VROM om de wijkontwikkeling in Breda Noordoost versterkt voort te zetten. Het college had vandaag aanvankelijk besloten om de minister te verzoeken de wijk Breda Noordoost aan de lijst van 40 wijken toe te voegen die de komende periode extra aandacht van het rijk krijgen. De minister heeft echter vandaag aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de lijst van 40 wijken niet wil uitbreiden. Ze geeft daarnaast echter ook aan dat de scherpte van de problematiek in andere wijken niet genegeerd kan worden. In dat licht vraagt het college in een brief aan de minister om extra aandacht voor Breda Noordoost.

In Noordoost werken gemeente, bewoners, corporaties en andere instanties al jarenlang hard aan het verbeteren van wonen, woonomgeving, veiligheid, zorg, dienstverlening, onderwijsvoorzieningen, werk en integratie.
Wethouder Snier: Noordoost is al een prachtwijk, maar een extra steuntje in de rug van het Rijk zou erg welkom zijn. Ook omdat het een kwestie van lange adem is tot het hele proces van de wijkontwikkeling in Noordoost in 2020 is afgerond.

Minister Vogelaar presenteerde onder de titel Van probleemwijk naar Prachtwijk op 21 maart jongstleden de lijst van 40 wijken in Nederland die een extra impuls krijgen en die de minister persoonlijk gaat volgen.
Omdat Breda Noordoost in 2004 als een van de 56 wijken is aangemerkt die speciale aandacht van het Rijk kregen, is het college van mening dat voor de continuïteit van de aanpak Noordoost blijvende aandacht en steun verdient van het Rijk.

Breda was op de hoogte van het voornemen van het kabinet om beleid te focussen op 40 wijken in het land en van de criteria daarvoor. De gemeente was echter, in tegenstelling tot de 56 wijken aanpak, niet op de hoogte van de manier waarop de criteria werden gewogen. De openbaarmaking van de lijst was dus voor Breda een verrassing.

De minister heeft de gemeenten tot 1 mei de gelegenheid gegeven om aan te tonen dat zij wijken hebben die ook extra aandacht verdienen. Daarom heeft het college vandaag de brief naar Den Haag gestuurd.

Breda, 24 april 2007