Amsterdam Oud Zuid


Landelijke campagne tekenbeten

"Een teek? Pak `m beet!" Dat is de boodschap die de GGD Amsterdam meegeeft aan iedereen die de natuur in gaat. Een tekenbeet is meestal ongevaarlijk, maar kán leiden tot de ziekte van Lyme. Ook in Amsterdam is die kans aanwezig.

Teken komen voor in bossen, duinen, weilanden en heidegebieden, maar ook in stadstuinen en -parken. De GGD adviseert daarom na elk uitstapje in de natuur uzelf - en eventueel een ander - even te controleren op teken.

teek

Teken zijn klein: 1 tot 3 mm. Ze lijken op spinnetjes en leven van het bloed van mensen en dieren. Een tekenbeet is doorgaans onschuldig, maar sommige teken dragen een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Na 24 uur op uw huid kan een besmette teek deze bacterie overbrengen. Daarom is snel verwijderen belangrijk. De kans dat u ziek wordt na een beet, is klein maar de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen.

Goed controleren

Een tekenbeet voel je meestal niet. Ze nestelen zich vaak op warme, vochtige en onopvallende plekken zoals liezen, oksels en knieholtes. Bij kinderen kruipen ze vaak achter oren, op het hoofd of net achter de haargrens. Bekijk die plekken dus goed. Als u op paden blijft en
contact met struiken en lang gras vermijdt, verkleint u de kans op een tekenbeet. Ook huidbeschermende kleding is zinvol. Daarnaast adviseert de GGD om altijd op tekenbeten te controleren na een uitstapje in de natuur.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van de GGD: www.ggd.amsterdam.nl, of op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/infectieziekten. U vindt hier ook uitleg over de manier waarop u een teek het beste kunt verwijderen.