Senternovem


24-04-2007 | Bedrijven ontwikkelen nieuwe methoden voor dijkinspecties

Vandaag ontvangen 5 bedrijven een cheque om de haalbaarheid van nieuwe dijkinspectiemethoden te onderzoeken. Deze haalbaarheidsonderzoeken zijn onderdeel van het project DigiDijk van Rijkswaterstaat.

Het project moet nieuwe waarnemingstechnieken opleveren die actuele en betrouwbare informatie geven over de toestand van de waterkeringen en dijken. Dit is nodig om in de toekomst schade aan dijken en daarmee calamiteiten te beperken.

De 5 bedrijven die een haalbaarheidsonderzoek gaan doen zijn:


· Alert Solutions B.V. (Hilversum)


· Hansje Brinker (Delft)


· Inventec B.V. ('t Harde)


· Koenders Instruments B.V. (Almere)


· MiraMap (Houten)

Op de website www.waterinnovatiebron.nl is te vinden op welke technieken de bedrijven zich gaan richten.

Vorig jaar november hebben het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Economische Zaken bedrijven verzocht mee te denken over nieuwe mogelijkheden voor waterkering- en dijkinspectie in de toekomst. Uit de 21 inzendingen heeft een commissie met daarin deskundigen van Rijkswaterstaat, het bedrijfsleven en de watersector de 5 bedrijven geselecteerd die hun ideeën verder uit mogen werken. Begin 2008 maakt het ministerie van Verkeer en Waterstaat bekend welke twee van deze bedrijven een prototype mogen gaan ontwikkelen.

Het proefproject `Waarnemingstechnieken voor Inspectie van Waterkeringen'(DigiDijk) is opgezet volgens de aanpak van het Nederlandse Small Business Innovation Research (SBIR) programma. Dit is een programma, waarbij de overheid innovatief onderzoek op maatschappelijke thema's aan het bedrijfsleven uitbesteedt. Het programma wil vooral kleine en middelgrote bedrijven uitdagen tot het doen van grensverleggend onderzoek. De pilot wordt uitgevoerd door het WaterINNovatieprogramma (WINN) van Rijkswaterstaat. WINN stimuleert de markt in het vinden van nieuwe technieken en methodes ter verbetering van het waterbeheer.