Gemeente Sluis

de adviesraad jong-volwassenen

PERSBERICHT - 24 april 2007

GEZOCHT: LEDEN VOOR DE ADVIESRAAD JONG-VOLWASSENEN

Het gemeentebestuur van Sluis is geïnteresseerd in de visie en ideeën van jonge inwoners van West Zeeuws-Vlaanderen. Daarom stelt de gemeente de Adviesraad jong-volwassenen in. Deze adviesraad betrekt jongeren bij de beleidsvoorbereiding en uitvoering en actuele vraagstukken op alle beleidsterreinen. Verder maken zij kennis met het werk van de gemeenteraad in het bijzonder en de politiek en democratie in het algemeen. De adviesraad is daarnaast een omgeving waar jongeren zichzelf (verder) kunnen ontwikkelen tot betrokken West Zeeuws-Vlamingen met visie en gevoel voor maatschappelijke en politieke verhoudingen. Alle actieve politieke partijen in de gemeente zijn uitgenodigd één lid voor te dragen. Daarnaast zoekt de gemeente vier onafhankelijke leden.

De adviesraad vergadert vijf keer per jaar. Tijdens de bijeenkomsten bespreekt de adviesraad actuele beleidsstukken die door het college worden aangereikt. Het advies wordt ter kennis gebracht van de gemeenteraad. Naast de onderwerpen die het college aandraagt, kan de adviesraad ongevraagd advies uitbrengen over elk onderwerp dat zij zelf belangrijk vindt. Daarnaast denkt de adviesraad mee bij de ontwikkeling van nieuw beleid. Jaarlijks is er één themadag waar de adviesraad kennismaakt met de (regionale, landelijke of Europese) politiek. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de provincie Zeeland, de Tweede Kamer of het Europees Parlement.

De Adviesraad jong-volwassenen wordt door de gemeenteraad officieel ingesteld als adviesorgaan. De status, rol, en zittingsperiode van (de leden van) de adviesraad worden formeel vastgelegd. De leden ontvangen presentiegeld per vergadering. Burgemeester Jaap Sala wordt voorzitter van de Adviesraad jong-volwassenen. De adviesraad kan rekenen op ambtelijke ondersteuning.

Leden gezocht
Om een adviesraad samen te stellen met een diverse vertegenwoordiging en een groot draagvlak, zijn de elf actieve politieke uitgenodigd één lid aan te dragen. Daarnaast werft de gemeente vier onafhankelijke leden. Geschikte kandidaten voldoen aan het volgende profiel:
* Je bent tussen 20 en 30 jaar oud. Ook als je iets jonger bent, geven wij je graag de kans om te onderbouwen waarom je lid wilt worden.

* Je woont in de gemeente Sluis of je studeert of werkt momenteel elders en bent nog geregeld in West Zeeuws-Vlaanderen of overweegt terug te komen.

* Je hebt affiniteit met de regio.

* Je voelt je betrokken bij de samenleving en staat open voor nieuwe ideeën en andere meningen.

* Je wilt jezelf maatschappelijk en persoonlijk verder ontwikkelen.

Bij erg grote belangstelling volgen wij een selectieprocedure. Als zich minder dan acht kandidaten aanmelden, gaat de adviesraad niet van start.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich vóór dinsdag 1 mei a.s. per e-mail aanmelden bij het college van Burgemeester en Wethouders via voorlichting@gemeentesluis.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht bij de sector Bestuur,
de heer A.M. van Gessel, tel. 0117 457 297 of mevrouw M. Reinhoudt, tel. 0117 457 123.