Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag, april 2007

Toneelgroep De Appel speelt Het woud van Ostrovski

Grote zaal-debuut van jonge regisseur David Geysen

Het woud is de eerste grote zaal regie van de jonge regisseur David Geysen. Eerder maakte Geysen bij Toneelgroep De Appel de succesvolle kleine zaal producties Kraamtranen (2002/2003) i.s.m. Marcel Ott en Don Quichote (2004/2005). Het woud is vanaf 24 april te zien in het Appeltheater in Den Haag. De première is op zaterdag 28 april 2007.

Over de voorstelling
Raisa verkoopt een deel van haar landgoed aan Ivan, één van haar voormalige pachters, die nu een rijke koopman is geworden. Ze doet dit om haar nicht Aksinja een bruidsschat te kunnen meegeven. Raisa heeft haar nicht Aksinja beloofd aan Aleksej, een mooie man zonder inhoud. Maar Aksinja is verliefd op Pjotr, de zoon van Ivan. Die weigert zijn zoon te laten trouwen zonder dat hij daarvoor een behoorlijke bruidsschat krijgt. Dan keert Gennadi, een rondtrekkende acteur, na 15 jaar terug naar het landgoed van zijn rijke tante Raisa Pavlovna. Zij denkt dat haar neef officier in het leger is. Gennadi komt terecht in een hypocriete wereld van schone schijn en eigenbelang. Als hij uiteindelijk het geld in handen heeft moet hij een keuze maken. Kiest hij voor het geluk van Aksinja, zijn nicht, of spekt hij zijn eigen portefeuille? Wie zijn de echte komedianten in dit stuk? De bewoners of de arme acteur?

Ostrovski schreef dit stuk in 1870, negen jaar na het afschaffen van lijfeigenen in Tsaristisch Rusland. De moeilijke relatie tussen landeigenaren en de ex-slaven die steeds rijker werden, ligt aan de basis van dit stuk. Ostrovski wordt als de vader van het Russische drama beschouwd, zijn stukken worden nog regelmatig gespeeld in de grote Russische theaters. Zijn scherpe en grappige pen effende het pad voor Anton Tsjechov en Maxim Gorki.

Kijk voor meer informatie op www.toneelgroepdeappel.nl.

Het woud
van Alexander Ostrovski bewerking/regie David Geysen spel Sacha Bulthuis, Stehpan Evenblij, Jan van Eijndthoven, Marieke van Leeuwen, Hugo Maerten, Gaby Milder, Kaspar Schellingerhout, Bob Schwarze, Iwan Walhain en Tim Winkel muziek Carl Beukman kostuums Annelies de Ridder decor/licht Tom Schenk

Speelperiode en kaarten
Het woud speelt in de grote zaal van het Appeltheater, Den Haag, aanvang 20.15 uur op zondag 14 uur.
di 24,wo 25, do 26, vr 27 (try-outs), za 28 (première/uitverkocht) en zo 29 april wo 2 t/m za 5 mei, wo 9 t/m zo 13 mei, wo 16 t/m za 19 mei, wo 23 t/m za 26 mei en wo 30 mei t/m za 2 juni (uitverkocht)

Kaarten zijn het makkelijkst te bestellen via www.toneelgroepdeappel.nl, maar ook aan de kassa van het Appeltheater, Duinstraat 6 Den Haag, tel. 070 3502200 en bij het Haags Uitburo 0900-8282999 (0,40 euro p.m.).

Voor informatie/foto's: Toneelgroep De Appel, Eveline van Leeuwen, tel. 070 3523344 eveline@toneelgroepdeappel.nl

---- --