Ingezonden persbericht


Wetenschappers strijden om publieksprijs op Wereldproefdierendag

Utrecht, 17 april 2007

Dinsdag 24 april is het Wereldproefdierendag. Dierenbescherming afdeling Utrecht Amersfoort e.o. wil op die dag extra aandacht besteden aan deze grote groep dieren. In samenwerking met de landelijke Dierenbescherming organiseert zij daarom een bijeenkomst waarin wetenschappers hun onderzoek en het gebruik van proefdieren toelichten. Hiervoor is de Dierenbescherming te gast bij de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. De bijeenkomst zal plaatsvinden van 's middags 12.30 uur tot 17.30 uur, waarbij iedereen van harte welkom is!

Het voornaamste doel van deze dag is het publiek kennis te laten maken met dierproeven voor biomedisch onderzoek en de ontwikkeling van alternatieve methoden daarin. Een vijftal onderzoekers wordt in de gelegenheid gesteld hun eigen onderzoek zo goed mogelijk te presenteren aan het grotere publiek. Het creëren van wederzijds begrip is hierbij een belangrijk punt. Wat deze middag bijzonder maakt, is dat de onderzoekers strijden om een prijs, die wordt uitgereikt door de Dierenbescherming. Het is het aanwezige publiek dat uiteindelijk zal beslissen wie aan het einde van de dag met de prijs naar huis gaat.

De bijeenkomst wordt geopend door drs. Janne Kuil, senior beleidsmedewerker Dierproeven, Biotechnologie & Fauna van het Verenigingsbureau van de Dierenbescherming. Hierna spreekt dr. Jan van der Valk, verbonden aan het Nationaal Centrum voor Dierproeven van de faculteit Diergeneeskunde (NCA), die een inleiding geeft over alternatieven voor dierproeven. Vervolgens zal door dr. Harry Blom van Proefdierkunde (ook Faculteit Diergeneeskunde) iets vertellen over dierproeven in Nederland. Hierna volgen de onderzoekers met hun presentaties, waarin een beeld wordt geschetst van hun eigen proefdiergebruik en de plaats van alternatieven hierin.

In Nederland worden nog altijd ruim 600.000 dierproeven uitgevoerd. Reden genoeg om hierover eens van onderzoekers te horen hoe het er nu voor staat in Nederland!

De bijeenkomst vindt plaats bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, collegezaal 'Interne' bij het Departement Gezondheidszorg Paard op de Marburglaan 2-4 in de Uithof. Meer informatie over de dag, het doel, de sprekers en de locatie kunt u terugvinden op de site van het NCA: www.vet.uu.nl/nca onder nieuws. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig!

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jessie Hinten tel. 030-246 88 66 of pr@dierenbescherming-utrecht.nl

-----------------------


---- --