Algemene Rekenkamer

Presentatie rapport Tariefstelling stadsverwarming

Aankondiging rapport

19-4-2007

Op dindsdag 24 april 2007 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Tariefstelling stadsverwarming.

Tariefstelling stadsverwarming

Stadsverwarming is een vorm van energievoorziening die gebruik maakt van restwarmte. Met deze restwarmte wordt water opgewarmd, dat vervolgens via een gesloten netwerk van leidingen wordt geleverd aan huishoudens en/of grootverbruikers. Consumenten van stadsverwarming zijn 'gebonden klanten'. Dit wil zeggen dat zij voor de levering van warmte niet kunnen wisselen van warmteleverancier.

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek verricht naar de tarieven die energieproducenten in rekening brengen bij consumenten van stadsverwarming. De aanleiding voor het onderzoek is de constatering dat er nog steeds discussie is over de tarieven voor stadsverwarming. Het geldende tariefadvies gaat uit van het principe dat consumenten niet duurder uit mogen zijn dan wanneer zij door middel van een eigen gasaansluiting in hun energievoorziening hadden kunnen voorzien.

In het onderzoek kijkt de Algemene Rekenkamer naar de totstandkoming van de huidige tarieven, de wijze waarop het toezicht op gebruik van de juiste tarieven is georganiseerd en plaatsen we kanttekeningen bij systematiek die gehanteerd wordt. Het onderzoek kan voor de Tweede Kamer behulpzaam zijn bij de behandeling van het wetsvoorstel Warmtewet.

De pers kan exemplaren van het rapport met persbericht op dinsdag 24 april 2007 vanaf 13.00 uur ophalen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Vanaf dat tijdstip kan de pers ook desgevraagd een PDF toegemaild krijgen. Zoals gebruikelijk kan hier niet over worden bericht totdat de Algemene Rekenkamer de rapporten aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Het embargo duurt daarom tot dinsdag 24 april april 2007 18.00 uur.