TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 20-04-2007

Televisie
OPGELICHT?!
Uitzending dinsdag 24 april
Nederland 1 - 21.05 uur

BEROEPSOPLICHTER LOOPT TEGEN DE LAMP

Een man uit Groningen huurt karaokesets voor een bedrijfsfeestje van een niet bestaand bedrijf, een tapinstallatie voor een nooit gehouden feestweek en hij bestelt auto-onderdelen voor zijn niet bestaande autohandel. Kortom... hij neemt alles mee wat los en vast zit maar betalen is er niet bij. OPGELICHT?! duikt in het dossier van deze beroepsoplichter. Hij blijkt al meerdere malen veroordeeld te zijn maar na iedere straf gaat de man vrolijk weer verder met zijn duistere praktijken. OPGELICHT?! gaat op zoek naar deze notoire oplichter. In de studio een gesprek met officier van Justitie mr. Pieter van Rest met als belangrijkste vraag hoe het kan dat oplichters als deze maar door kunnen blijven gaan met hun praktijken en gedupeerden naar hun centen kunnen fluiten.

ONDERNEMERS DE DUPE VAN SPAANSE TRUC
Veel startende ondernemers kunnen wel een extra investeerder gebruiken. Op het internet zijn veel sites waar investeerders en ondernemers elkaar kunnen vinden. Twee jonge horecaondernemers trappen daar in een sluw opgezette val. Volgens een Nederlandse jurist kunnen ze een lening van ¤100.000 krijgen van een in Spanje wonende investeerder. Maar als de rente betaald is, wordt de investering niet uitgekeerd. Via de jurist komen ze aan een paspoortkopie van de investeerder. Maar het paspoort blijkt van een man uit Almere die beweert onschuldig te zijn. Wel heeft hij ooit voor zaken een kopie van zijn paspoort opgestuurd naar... Spanje. Is er een Spaanse investeerder of wijzen steeds meer pijlen naar de Nederlandse jurist? OPGELICHT?! ging tot de bodem en zocht het uit.

VALS GELD NA PINNEN
Als je geld uit de pinautomaat haalt, ga je er vanuit dat het geld echt is. Als een beveiliger van de bank vraagt of hij het geld mag controleren, kan het echte geld na een simpele truc opeens vals blijken te zijn. En uw zuurverdiende euro's zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg