92ste herdenking van de Armeense Genocide


23.04.2007 / 08:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hay tad holland

Hay tad holland


92ste herdenking van de Armeense Genocide

Den Haag 23 april 2007- Hay Tad Holland (Nederlands Armeens comité voor Rechtvaardigheid en Democratie) herdenkt als voorgaande jaren het 92e jaar van de Armeense Genocide.

Op 24 april 2007 vindt een demonstratie plaats in Den Haag. Er wordt een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden waarin een oproep wordt gedaan om het wetvoorstel van de Christen Unie over het strafbaar stellen van ontkenning van de genociden aan te nemen. Tevens wordt van de Nederlandse regering verwacht om een consistente houding aan te nemen aangaande de motie van 21 december 2004 m.b.t. de Armeense genocide. Nederlandse Armeniërs willen dat erkenning van de genocide een verplichte voorwaarde wordt voor Turkije voor toetreding tot de EU.

Met de motie van 21 december 2004 heeft Nederland een historische stap gezet in de strijd tot herstel van de rechtvaardigheid. Erkenning van de Armeense genocide is een moedige en eerlijke houding van Nederland op internationaal niveau. Helaas, stagnatie van de uitvoering van deze motie trekt een schaduw over deze eerlijke houding. Een logisch gevolg van deze motie zou moeten zijn de deuren van de EU voor Turkije dicht houden tot het moment dat Turkije daadwerkelijk Armeense genocide erkent. Gebrek aan consistentie van Nederland en andere EU landen geeft grond aan Turkije om door te gaan met de ontkenningspolitiek. De Turkse regering zet op allerlei manieren de vervalsing van de geschiedenis door en laat zijn eigen bevolking in het ongewisse. Hierdoor neemt nationalisme toe, en worden eerlijke mensen als Herant Dink doodgeschoten. Een wet over het strafbaar stellen van ontkenning van alle genociden, waaronder ook Armeense genocide, draagt een stevige steen bij tot het voorkomen van haat zaaien tussen volkeren en geeft aan de rechters macht om vervalsers en ontkenners aan te pakken.

Tevens organiseert Hay Tad Nederland samen met het bestuur van de Armeense Apostolische kerk in Almelo een herdenkingsbijeenkomst en kranslegging bij het monument van de slachtoffers van de Armeense genocide in Almelo. Vertegenwoordigers de van landelijke en lokale politiek en sprekers, zoals Ton Zwaan en Jos Weitenberg nemen deel aan deze bijeenkomst die begint vanaf 16:30 met een heilige mis van de Armeense Kerk.