Gemeente Bergen


Aan het college van
Gedeputeerde Staten van Limburg
t.a.v. de heer G.J. van der Westen
Postbus 5700
6202 MA Maastricht

Bergen, 17 april 2007

Betreft: Aanbieding Projectnota Lob van Gennep

Geacht college,

Hierbij bied ik u namens de Gebiedscommissie Maasduinen de projectnota Integrale Herverkaveling Lob van Gennep en de daarbij behorende intentieverklaring aan. De projectnota is opgesteld naar aanleiding van de 2e Tranche Integrale Projecten. In juni 2006 heeft u ons verzocht om samen met DLG voor dit project een projectnota op te stellen. De Gebiedscommissie Maasduinen heeft veel vertrouwen in de aanpak middels integrale projecten.

Het integrale project Lob van Gennep belooft een zeer uitdagend project te worden. In het plangebied ligt een gigantische taakstelling voor natuurontwikkeling door de combinatie van realisatie EHS, de robuuste verbindingszone Mook - Schinveld, natuurvriendelijke oeverzones en het herstel van SEF-beken. Hierdoor komt de landbouw onder zware druk. Een druk die nog eens extra gevoeld wordt door de beperkende maatregelingen vanuit de beleidslijn Grote Rivieren. Desalniettemin is de Lob van Gennep een zeer interessant landbouwgebied met een aantal jonge en levensvatbare bedrijven. Hierdoor is er een grote behoefte aan landbouwgrond. Een behoefte die nog eens extra wordt gesterkt door het feit dat we in het gebied zoeken naar inplaatsingsmogelijkheden voor nieuwe rundveehouderijen. Vanwege die hoge druk op de landbouwgronden hebben wij reeds in een eerder schrijven gevraagd om niet op voorhand een natuurbestemming te leggen op het gebied Koningsven middels het geven van de bestemming 'REVZ'.

Daarnaast biedt het integrale project Lob van Gennep ook kansen voor de recreatiesector. Door de uitbreiding van toeristische fiets- en wandelpaden, alsmede door het Masterplan Genneperhuis moet het nu nog relatief 'lege' Lob van Gennep aantrekkelijker worden voor de toeristische sector.

Samenvattend kunnen we stellen dat het streefbeeld uitgaat van een gebied met duurzame ruimte voor grondgebonden landbouw, een en ander met veel ruimte voor kwalitatieve natuur en meer aandacht voor recreatie. Geen makkelijke opgave, maar de wil bij partijen om dit tot een succes te maken is groot. Vrijwillige kavelruil, agrarisch natuurbeheer en een actieve grondverwerving zijn noodzakelijke instrumenten om tot uitvoering van de reconstructiedoelen in de streek over te kunnen gaan. We vragen u om deze instrumenten maximaal te benutten.

Wij verzoeken u om de gezamenlijk ingeslagen weg te vervolgen zodat een inrichtingsplan opgesteld en de uitvoering gestart kan worden. In de projectnota is hiervoor een plan van aanpak opgenomen. U kunt dit proces faciliteren door de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen evenals de noodzakelijke personele ondersteuning vanuit de Dienst Landelijk Gebied. Om de voortgang en de snelheid van het proces te kunnen continueren vragen wij u zo spoedig mogelijk, bij voorkeur voor 1 juli 2007 te reageren op ons verzoek.

Tenslotte het volgende. Zoals u kunt zien is de intentieverklaring wel ondertekend door de gemeente en Rijkswaterstaat maar nog niet door het Waterschap. Het Waterschap staat positief tegenover deze projectnota maar de intentieverklaring is nog in behandeling.

In afwachting van uw antwoord op deze brief, verblijven wij,

hoogachtend,
Gebiedscommissie Maasduinen,

J.S. Huys, voorzitter.

Bijlage:
Projectnota Lob van Gennep + Intentieverklaring.


-----------------------
Gebiedscommissie
Maasduinen

p/a Gebiedsbureau
Raadhuisstraat 2
Postbus 140
5854 ZJ Bergen
Tel. 0485-348424
Fax 0485-342844

Voor een nadere toelichting kunt u contact opnemen met de heer Arnold Jansen, wethouder van de gemeente Gennep en voorzitter van de projectgroep Lob van Gennep, tel. 0485 49 41 41.


---- --