Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 april 2007

Vragen van de leden Jacobi en Samsom (beiden PvdA) aan de Minister van Economische Zaken

over gaswinning in de Waddenzee.


1. Kent u het onderzoek van ir. Houtenbos1, oud medewerker van de NAM, waaruit blijkt dat de inschattingsmodellen voor bodemdaling ten gevolge van gaswinning in de waddenzee niet adequaat zijn en het 'hand-aan-de-kraan'- principe zoals vastgelegd in de vergunningen voor gaswinning onder de Waddenzee niet kan garanderen dat de bodemdaling daadwerkelijk binnen de natuurgrenzen blijft?


2. Heeft U - via staatstoezicht op de Mijnen - deze bevindingen ook meegenomen bij de goedkeuring van het winningsplan en het meetplan voor de winning van gas onder de Waddenzee? Zo nee, waarom niet. Zo ja, op welke manier zijn de bevindingen verwerkt in de uiteindelijke vergunning?


3. Klopt het dat het winnings- en het meetplan géén gedetailleerde bodemdalingssnelheid als functie van de tijd bevat, zoals aanbevolen door de heer Houtenbos, maar slechts een verwachting van de totale bodemdaling op enkele tijdstippen in komende twintig jaar?


4. Zo ja, bent u bereid om dit bij de eerst mogelijke actualisatie van winnings- en meetplan alsnog op te nemen, zodat maximaal invulling kan worden gegeven aan het 'hand-aan-de-kraan' - principe?


1NOVA, 23 april 2007

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018

2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl