Ingezonden persbericht


SMVP Bericht

April 2007

Informatiegerichte veiligheidszorg, derde druk

De publieke sector kent vele problemen. Verloedering en onveiligheid in buurten en wijken behoren daar zeker bij. Voor een effectieve aanpak van deze problemen pleitte de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) eerder in haar standpunt Politie en haar gezag (2002) voor meer handelingsvrijheid van burgers en praktijkprofessionals. Burgers die in buurten of wijken wonen en/of werken en wijkpolitie, liefst ondersteund door lokale recherche, kunnen een doorslaggevende rol spelen. Peter Versteegh van de regiopolitie Haaglanden heeft een politiemodel ontwikkeld waarin de sterke kanten van burgers en wijkpolitie om problemen in buurten en wijken aan te pakken tot uiting komen. Door adequate informatievoorziening en afgestemde criminaliteitsanalyses biedt Informatiegestuurde veiligheidszorg de mogelijkheid in het politiewerk rekening te houden met de naar het oordeel van burgers meest belangrijke problemen op het gebied van criminaliteit, onveiligheid en overlast. Met Informatiegestuurde veiligheidszorg is verbetering mogelijk van:
- strategische, tactische en operationele sturing van het politiewerk; - flexibele inzet van politiemensen;
- sturing van politieprestaties.

Onlangs is de derde, geactualiseerde druk verschenen.

De auteur Peter Versteegh is hoofd van het onderdeel Analyse & Research van het Stafbureau Korpsdirectie van de regiopolitie Haaglanden. Deze publicatie is op persoonlijke titel geschreven.

Het boek is te verkrijgen bij het bureau van de stichting. De kosten bedragen 11.50 Euro (exclusief 6 % BTW en verzendkosten).

Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) Postbus 239
3300 AE Dordrecht
T 078 6144362
E smvp@smvp.nl