European Union



IP/07/554

Brussel, 24 april 2007

Maritiem vervoer: de Commissie geeft toestemming voor een subsidieregeling voor maritieme innovatie ten gunste van Nederlandse reders

De Europese Commissie heeft vandaag beslist om een staatssteunregeling ter bevordering van maritieme innovatie in Nederland toe te staan. Bedoelde staatssteun moet het voor de Nederlandse reders mogelijk maken een antwoord te bieden op de nieuwe uitdagingen qua strengere normen op het gebied van maritieme veiligheid en bescherming van het milieu.

Elke onderneming voor maritiem vervoer kan een innovatief project voorleggen aan de Nederlandse autoriteiten. Die selecteren vervolgens jaarlijks een aantal van de ingediende projecten en zullen die subsidiëren ter hoogte van 25 tot 80% van de in aanmerking komende kosten voor onderzoek en ontwikkeling. Nederland heeft 10 miljoen euro uitgetrokken voor deze regeling die gedurende 4 jaar zal lopen.

Het desbetreffende besluit van de Commissie wordt weldra ter beschikking gesteld van het publiek op de internetsite: http://ec.europa.eu/community_law/state_aids/ .