European Union



IP/07/555

Brussel, 24 april 2007

Commissie geeft Nederland toestemming de uitbreiding van de Rotterdamse haven financieel te steunen

De Europese Commissie heeft vandaag besloten geen bezwaar te maken tegen de bijdrage van de Nederlandse staat in het project Ontwikkeling Rotterdam Mainport. Doel van dit project is de uitbreiding van de haven die thans 10 500 ha beslaat en die zeer belangrijk is voor de nationale en regionale economie. Door tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar dok- en havengebieden, zal het project ruimtegebrek in de Rotterdamse haven voorkomen.

Het ontwikkelingsproject bestaat uit het volgende:

Uitbreiding van het bestaande havengebied door de aanleg van Maasvlakte II, een bedrijventerrein van ongeveer 1000 ha ten westen van de huidige Maasvlakte I. Het nieuwe gebied zal door middel van landaanwinning worden aangelegd;

Aanleg van een zeevaarttoegang door het huidige havengebied om Maasvlakte II voor zeeschepen toegankelijk te maken;

Aanleg van een natuur- en recreatiegebied van 750 ha.

Dit project - dat EUR 2,8 miljard zal kosten - zal voornamelijk door het Havenbedrijf Rotterdam worden gefinancierd. De Nederlandse staat zal EUR 571 miljoen bijdragen in de financiering van de openbare infrastructuur en zal voor EUR 500 miljoen nieuwe aandelen kopen in het Havenbedrijf Rotterdam.

De Nederlandse staat zal bijdragen in de aanleg van de infrastructuur die niet commercieel kan worden geëxploiteerd (een zeewering, een spoorbaan, een weg, pijpleidingen en kabelgoten, het doortrekken en verbreden van de bestaande zeevaarttoegang). De rijksbijdrage heeft geen betrekking op investeringen in havenfaciliteiten die inkomsten voor het Havenbedrijf kunnen genereren (bijv. door het aanrekenen van commerciële vergoedingen voor het gebruik van faciliteiten, het verhuren van nieuwe terminals enz.). Voorts zal het Havenbedrijf de marktprijs betalen voor de pacht van de gronden waarop de haven zal worden uitgebreid. Daarom is de Commissie tot de conclusie genomen dat deze maatregel geen staatssteun inhoudt.

De Nederlandse staat betaalt ook een marktprijs voor de nieuwe aandelen en zal delen in de inkomsten van het Havenbedrijf Rotterdam. De Commissie heeft vastgesteld dat het besluit van de Nederlandse staat op winstvooruitzichten berust. Daar de Nederlandse staat bij de aankoop van aandelen als een particuliere investeerder handelt wordt deze aankoop evenmin als staatssteun beschouwd.
---

Het Havenbedrijf Rotterdam is een privaatrechtelijke vennootschap waarvan alle aandelen momenteel in handen zijn van de gemeente Rotterdam.