Nederlandse Aardolie Maatschappij


NAM slaat eerste paal nieuwe installatie

23/04/2007

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) is begonnen met de bouw van de nieuwe gaswinnings- en behandelingsinstallatie op haar locatie Middelie-300, gelegen aan de Havermeerweg te Middelie. De bouw van de installatie neemt enkele maanden in beslag. De installatie zal vanaf het najaar van 2007 worden ingezet om het aardgas dat op de locatie wordt gewonnen, te ontdoen van het meegewonnen water en aardgascondensaat. Ook het gas dat de NAM wint op de locatie Westbeemster, gelegen aan de Jisperweg, wordt straks op de locatie Middelie-300 behandeld. Het behandelde gas geeft de NAM vervolgens af aan het leidingennetwerk van de Gasunie.

De NAM is al sinds de jaren '70 aanwezig in het gebied met de locaties Middelie-100 en Middelie-200. Deze locaties zijn niet meer in gebruik en worden in de toekomst opgeruimd. De locaties Middelie-300 en Westbeemster zijn respectievelijk in de jaren '80 en '90 aangelegd. De NAM heeft het voornemen om vanaf deze locaties de komende 15-20 jaar gas te winnen.

De nieuwe gasbehandelingsinstallatie is opgebouwd uit modules die vooraf, bij de producent zijn gebouwd en getest. Het voordeel hiervan is dat de montage en het testen op de definitieve locatie minder tijd in beslag neemt en dat de overlast voor de omgeving wordt beperkt. Tijdens de opbouwperiode vinden er extra transporten en werkzaamheden plaats. Voor de veiligheid en om de hinder van de transporten tot een minimum te beperken is een speciale route uitgewerkt die hoofdzakelijk via de A7 en rustplaats Kruisoord loopt.