Partij van de Arbeid

Den Haag, 24 april 2007

Vragen van Van Dam en Wolfsen (beiden PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Justitie

over verdachten van de genocide in Rwanda die in Europa verblijven


1. Kent u het bericht dat ca. 37 verdachten van de genocide in Rwanda in Europa verblijven zonder vervolgd te worden en de oproep van de Bitse en Franse organisatie Redress en FIDH om deze verdachten te vervolgen?


2. Kunt u bevestigen dat Rwanda in 2006 een lijst verdachten heeft verspreid? Heeft de Nederlandse regering of enige andere overheidsinstantie deze lijst zelf ontvangen?


3. Kunt u aangeven hoeveel van deze verdachten zich vermoedelijk in Nederland bevinden?


4. Welke actie heeft u ondernomen om deze verdachten te laten berechten?


5. Op welke wijze, door wie en hoe actief worden deze verdachten opgespoord?


6. Bestaat er enige samenwerking tussen de verschillende landen (Nederland, Belgie, frankrijk, Duitsland, Italie e.a.) waar de verdachten zouden verblijven, bijvoorbeeld uitwisseling van informatie en kennis ten aanzien van mogelijkheden van vervolging?


7. Acht u het noodzakelijk dat Nederland ervaring en expertise ten aanzien van vervolging en berechting ten aanzien van internationale verdachten in dit kader versterkt? Zo, ja op welke wijze gaat u dat doen? Zo nee, waarom acht u de huidige ervaring en expertise voldoende?


---

BIJLAGE

Zeker 37 verdachten van betrokkenheid bij de volkerenmoord in Rwanda in 1994 leven zonder problemen in Europese landen. De regeringen van deze landen, waaronder ook Nederland, moeten deze verdachten onmiddellijk oppakken en laten berechten. Die oproep deden dinsdag twee mensenrechtengroepen in Brussel. De organisaties, het Britse Redress en het Franse FIDH, wezen erop dat volgende week alweer voor de dertiende keer wordt herdacht dat 800.000 Tutsi's en gematige Hutu's werden afgeslacht met goedkeuring van het toenmalige bewind. Volgens de organisaties leven de verdachten in Nederland, België, Frankrijk, Denemarken, Finland, Duitsland, Italië en Noorwegen. De verdachtenlijst is in 2006 verspreid door Rwanda en de organisaties riepen de Europese landen op er kennis van te nemen en in actie te komen. 3 april 2007 - ANP. http://www.africa-interactive.net/index.php?PageID=4057

13 april 2007, BNR en ANP

Rwanda-verdachte overgedragen aan Nederland

Vrijwilligers dragen een slachtoffer van de Rwanda-genocide in 1994 weg van een massagraf. Het Rwanda-Tribunaal draagt een van zijn verdachten over aan Nederland voor berechting door een Nederlandse rechter. ANP Photo ARUSHA (ANP) - Het Rwanda-Tribunaal in Arusha draagt een van zijn verdachten over aan Nederland voor berechting door een Nederlandse rechter. Dat heeft het tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha vrijdag bepaald. Het gaat om Michel Bagaragaza, die in een VN-cel in Scheveningen in voorarrest zit. Bagaragaza was tijdens de volkerenmoord in 1994 in Rwanda een van de leiders van de MRND. Deze partij had een militie opgericht die betrokken was bij de moord op zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's. Het Rwanda-Tribunaal moet net als het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag op termijn sluiten. Daarom beginnen beide VN-tribunalen verdachten 'over te hevelen' naar nationale rechters. Het is nu de eerste keer dat het tribunaal in Arusha dat doet. Twijfel
Advocaat Geert-Jan Knoops van de verdachte bevestigde vrijdag de overdracht van de zaak. De verdachte is op grond van het genocideverdrag aan Nederland overgedragen. Toch trekt Knoops in twijfel of de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft over het ten laste gelegde, namelijk ondersteunende handelingen voor genocide. Knoops zal de bevoegdheid van de Nederlandse rechter dan ook aanvechten, zei hij in een reactie. Knoops wees er verder op dat Nederland nog niet veel ervaring heeft met dit soort zaken. ,,Dat is wel mijn zorg. Het betreft een complex leerstuk op een deelgebied van het internationaal strafrecht. De toekomst zal dan ook moeten leren hoe het gaat.'' Als de Nederlandse rechter zich toch niet bevoegd acht of als het Rwanda-Tribunaal vindt dat Bagaragaza geen eerlijk proces krijgt, kan de zaak worden terugverwezen naar Arusha.

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

'Bijna veertig verdachten genocide Rwanda leven in Europa', 3 april 2007 www.Afrika-interactive.net, en ANP 'Rwanda-verdachte overgedragen aan Nederland', 13 april 2007, BNR nieuwsradio en ANP