Socialistische Partij

Van Bommel bepleit onderzoek vermeende marteling uitgeleverde Afghanen

24-04-2007 * De SP wil dat het Internationale Rode Kruis toegang krijgt tot Afghaanse gevangenen die door ISAF-militairen zijn overgedragen aan Afghaanse autoriteiten, die hen vervolgens zouden hebben gemarteld. Volgens onderzoekers van de Canadese krant Globe and Mail staan tal van uitgeleverde gevangenen bloot aan zware martelingen. De Canadezen werken in de ISAF-missie nauw samen met de Nederlandse troepen.

Tientallen gevangenen die door Canadese troepen waren overgedragen aan het gevreesde National Directorate of Security hebben verklaard te zijn onderworpen aan marteling, mishandeling en uithongering. Gevangenen zouden worden geslagen met zwepen en aan extreme kou worden blootgesteld. Ook zou sprake zijn van verwurging en het toedienen van elektrische schokken tijdens verhoren door de Afghaanse autoriteiten.

Nederlandse militairen hebben ook gevangenen overgedragen aan de NDS. Volgens het kabinet zijn er voldoende waarborgen dat deze mensen goed worden behandeld. Harry van Bommel wil een nadere toelichting van de Nederlandse regering: "De Tweede Kamer heeft altijd een groot punt gemaakt van de behandeling van gevangenen. Daarom leveren wij niet uit aan de Amerikanen en hebben we met Afghaanse overheid strikte afspraken gemaakt: de Conventie van Genève moet absoluut worden nageleefd. Als we er niet op kunnen rekenen dat die afspraken worden gerespecteerd, kunnen we ook geen gevangen aan de Afghaanse overheid uitleveren. Dat maakt de missie, nog meer dan nu al het geval is, onmogelijk. Mochten de Canadezen dan toch doorgaan met uitlevering, wordt ook de samenwerking met de Canadezen politiek onhoudbaar."