Universiteit van Tilburg
Persbericht
Contactpersoon: Yvonne Geraets, tel 013-5356068, geraets@uvt.nl
Parochie Heilige Geest, Rijen N-Br, tel: 0161- 222833
Maria Magdalena kerk, Hoofdstraat 58 Rijen
---

Mag het IETS meer zijn?
Ja, maar niet van hetzelfde
Debat over kerk en moderne levensvragen

Op dinsdag 24 april wordt in de Maria Magdalenakerk van Rijen het debat gehouden 'Mag het IETS meer zijn? Ja, maar niet van hetzelfde.' Gerard van Maasakkers, singer/songwriter, Vincent Schoenmakers, vicaris-generaal van Bisdom Breda, Sophie van Bijsterveld, hoofddocent Faculteit der Rechtsgeleerdheid Universiteit van Tilburg, Hatice Can-Engin, PvdA-wethouder Gilze en Rijen en kunstenaar Ida van der Lee zijn de gastsprekers. Het debat zal gaan over de vraag waar mensen naar op zoek zijn en hoe kerken beter kunnen aansluiten op hedendaagse levensvragen. Het publiek wordt zeker uitgenodigd mee te praten. Het debat is georganiseerd in het kader van het jubileumjaar 100 jaar Maria Magdalenakerk en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis. Kijk ook op www.parochieheiligegeest.nl.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 70 % van de Nederlanders in God gelooft, of op een of andere manier in IETS. Veel mensen zijn op zoek, maar sluiten zij zich niet meer aan bij kerken.
Het is eerder een zoektocht naar een persoonlijke manier van geloven, met nieuwe woorden en beelden die van betekenis zijn in het eigen leven. Zij maken hun eigen geloof.
Mensen vinden geen antwoorden bij de kerken, omdat deze naar hun mening te weinig aansluiten bij moderne levensvragen. Bijvoorbeeld vragen over snelle veranderingen in de samenleving, het samenleven met nieuwe Nederlanders, de vraag naar zingeving (waarden en normen), het probleem van keuzestress onder jongeren.

Hoe zouden kerken beter kunnen aansluiten bij moderne levensvragen?

Volgens de wethouder van Gilze en Rijen, Hatice Can-Engin, zouden kerken en religieuze instituten meer kunnen investeren in de aansluiting bij de belevingswereld van de jongere generatie.
'Jongeren zijn op zoek naar plekken waar ze zich thuis voelen en waar ze bij de samenleving kunnen horen. Zij vinden dit in verschillende stromingen binnen muziek, religie en cultuur. Kerken zouden jongeren meer kunnen uitnodigen om plaats te nemen in commissies en werkgroepen waarin zij allerlei activiteiten met betrekking tot cultuur en muziek kunnen uitoefenen. '

Vincent Schoenmakers, vicaris-generaal van het Bisdom Breda meldt dat het belangrijk is dat er op 'ooghoogte' met mensen wordt gecommuniceerd. 'In het pastoraat gaat het erom (levens)verhalen van mensen te verbinden met het verhaal van God. Zo kan het verhaal van een mens anders worden: verlicht en perspektiefvol. Daartoe is nodig 'op ooghoogte' met mensen te communiceren, d.i. aansluitend bij hoe mensen denken en voelen, vreugde en pijn beleven. Het beste ook kan dat geschieden in beeldende taal en oproepend, verwijzend, openleggend. Mensen kunnen dan in gesprek hun eigen (geloofs)weg vinden. Van theologie en pastoraat vraagt dit naast contact met haar eigen wortels van Schrift en Traditie om een goede verbinding met mens-en communicatiewetenschappen, met kunst en cultuur. Deze geven een goede toegang tot wat er in de hedendaagse mens omgaat. Het bisdom van Breda heeft er de laatste decennia voor gekozen om die openheid te betrachten, openheid naar mens, cultuur en (wereld)samenleving. De nieuwe beleidsnota van het Bisdom Breda 2007 In de duizend gezichten van Uw volk getuigt daar ook van.'

Sophie van Bijsterveld, hoofddocent Faculteit der Rechtsgeleerdheid Universiteit van Tilburg, en Secretaris Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), heeft meegewerkt aan het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat spreekt over de come back van de religie en waarin gewezen wordt op de waarde van religie in Nederland. 'De islam draagt veel bij aan de nieuwe zichtbaarheid van religie. Ook voor het christendom is er nieuwe belangstelling. Maar "de islam" en "het christendom" zijn geen vastomlijnde grootheden. Zij veranderen mèt de veranderingen in de manier waarop de gelovigen en hun geloofsorganisaties met het geloof omgaan.'

Singer/songwriter Gerard van Maasakkers en kunstenaar Ida van der Lee laten ieder op een succesvolle manier zien dat mensen wel veel belangstelling hebben voor religieuze onderwerpen als er nieuwe woorden en vormen gezocht worden waar mensen zich in herkennen en die aansluiten bij hun levensvragen.
Gerard van Maasakkers weet harten te raken door zijn poëtische songs, schoon liekes met een Brabants levensgevoel en een universele diepte. Van Maasakkers : "Ik schrijf, heb ik gemerkt, dikwijls over mensen, die op een kruispunt in hun leven staan. De overgang van de ene naar de andere fase. Hoe gaan ze verder? Wat gaan ze doen? Hoe geven ze hun leven zo'n wending dat ze verder kunnen? Ik draag zelden oplossingen aan. Maar door de levensvraag serieus te nemen, zet je de deur al open naar een nieuw zicht."

Ida van der Lee organiseerde o.a. rondom Allerzielen een drukbezocht evenement op de begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam met een zee van licht, zang, poëzie, muziek en beelden. Zij hanteert daarbij een procesmatige aanpak: 'De vele deelnemers, bewoners, betrokkenen, collega-kunstenaars en vormgevers hebben een creatieve inbreng. Zo ontstaat er een gezamenlijk kunstwerk of beter ritueel dat iedereen ook een beetje als het zijne ervaart.'

Het gesprek zal aansprekend geleid worden door Richard Engelfriet. Hij is communicatietrainer aan de Universiteit van Tilburg; treedt op als mediator in conflicten; hij heeft samen met anderen boeken geschreven op het gebied van communicatie: De Debatmethode, Hoe vang ik een rat? Verkeerd Verbonden!; hij is een veelgevraagde gespreksleider o.a. in De Rode Hoed in Amsterdam en trainde politici van Tweede Kamer en het Europarlement (www.richardengelfriet.nl). Tijdens het debat zal hij het publiek zeker uitnodigen en verleiden om mee te praten!

Dit debat wil een weg banen die toekomst biedt voor zoekenden. Kom beslist naar deze bijzondere avond met boeiende gastsprekers en een actueel thema! Kijk ook op www.parochieheiligegeest.nl.

Yvonne Geraets
Studium Generale
Universiteit van Tilburg
kamer P 1.222
t 013-4662818
w www.uvt.nl/sg
ma | wo | do