NEN


NPR 3378 op InstallatieVakbeurs

donderdag 12 april 2007, 12:36

Tijdens de InstallatieVakbeurs presenteert NEN de vernieuwde Praktijkrichtlijn Gasinstallaties, NPR 3378 (24, 25 en 26 april gehouden in de Evenementenhal in Gorinchem). Tot op heden is deze door de installateur en adviseur veel gebruikte NPR bekend onder de titel 'Leidraad bij NEN 1078' . De titelwijziging is veelzeggend.

Na een grondige herziening gaat dit naslagwerk over veel meer dan alleen NEN 1078 voor leidinginstallaties tot 500 mbar. De gastechnisch installateur en adviseur hebben in de praktijk bij complete cv- of grote stookinstallaties immers met veel meer normen te maken. Die worden nu allemaal in hun onderlinge samenhang in één praktijkrichtlijn uiteengezet.

Andere normen
Andere normen waarmee gasinstallateurs en -adviseurs in de praktijk van alledag naast NEN 1078 te maken hebben, zijn onder meer NEN 8078 voor bestaande leidinginstallaties tot 500 mbar en NEN 2078 voor industriële installaties tot 40 bar. In de meeste gevallen komen daar de normen voor verbrandingsinstallaties, de opstelruimte en de aan- en afvoer van verbrandingslucht en rookgassen nog eens bij. In de praktijk worden al die normen samen in één installatie toegepast. Veel van deze normen zijn de afgelopen jaren veranderd of helemaal nieuw verschenen. Zo is niet alleen NEN 1078 voor nieuwe gasinstallaties gewijzigd, daar is NEN 8078 als geheel nieuwe norm voor bestaande gasinstallaties bijgekomen. Dat vraagt om een andere, nog bredere aanpak in de praktijk. En dus om een nieuwe praktijkrichtlijn NPR 3378 met een titel die de nieuwe lading helemaal dekt. De herziening van de richtlijn is al in gang gezet en voltrekt zich vanaf nu fasegewijs. Dat is voor de gebruikers eenvoudig bij te houden, omdat NPR 3378 een losbladig boek in een ringband is. De bestaande abonnees hebben de eerste nieuwe delen al ontvangen.

Bezoek NEN op de InstallatieVakbeurs (standnummer 296). Voor aanmelding beurs: www.evenementenhalgorinchem.nl