Ingezonden persbericht

Notice-Expedition geeft noot aan duurzame energie in kwetsbare Arctische regio tijdens Groenland expeditie!

Apeldoorn 22 april 2007

In het kader van de snel veranderende omstandigheden op de polen door de opwarming van de aarde hebben drie vrienden het International Polar Year aangegrepen om hun persoonlijke, sportieve ambities te verenigen met een maatschappelijke bijdrage. Zij gaan de komende twee jaar een dubbele oversteek maken van de Groenlandse ijskap onder de naam Notice Expedition. Hierbij wordt een bijdrage geleverd aan wetenschappelijk onderzoek en wil het team aandacht vragen voor het gemak van het gebruik van duurzame energie door tijdens deze expedities alleen gebruik te maken van klimaat neutrale energiebronnen.

Expeditie 2007
Op 24 April vertrekt de Notice-Expedition, opgericht door Joep Bovens (32), Philip de Roo (22) en Eric Schlameisen (37) naar Groenland om een oversteek te maken van de Oostkust naar de Westkust. Een afstand van in totaal 600 km. Deze tocht zal geheel op eigen spierkracht plaatsvinden en er is geen tussentijdse bevoorrading. Het is niet alleen de sportieve prestatie waar deze expeditie de nadruk op wil leggen, in tegendeel tot wat andere expedities wel doen.

Het is algemeen bekend dat klimaatsverandering een impact heeft op moeder aarde. Toch wordt er nog maar weinig aandacht besteed aan de oplossingen voor klimaatsverandering. Met dit idee is de Notice Expedition een jaar geleden opgericht. Tijdens deze 30 dagen durende expeditie zal de nadruk gelegd worden op duurzame energiebronnen. Dit betekent dat er tijdens de tocht alleen maar gebruik zal worden gemaakt van klimaatneutrale energiebronnen. Zonne-energie om apparatuur mee op te laden en windenergie om met vliegers vooruit te komen als er goede wind is. Daarnaast is er in samenwerking met Sunoil Biodiesel BV een biodiesel ontworpen waarop de expeditieleden zullen gaan koken voor hun dagelijkse voeding. Het gebruik van deze brandstof, die tot -40?C functioneert, is nog nooit eerder voorgekomen in Arctische omstandigheden.

Tijdens de expeditie wordt getest of het haalbaar is om privé expedities data te laten verzamelen volgens een protocol om daarmee een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Zo zal worden onderzocht hoeveel impact onderzoek heeft op een expeditie met betrekking tot de extra risico's die dit met zich mee brengt zoals bevriezingen, onderkoeling en beperktere tijd voor lichamelijk herstel na de afgelegde dagafstand.

Expeditie 2008
Met de lessen van de Oost-West oversteek op zak keert het team in het voorjaar van 2008 terug om een Zuid naar Noord oversteek te maken. Deze route strekt zich uit over een immense afstand van ruim 2500 km en zal, afhankelijk van de weersomstandigheden, tussen de 40 en 70 dagen in beslag nemen. Ook deze expeditie zal zonder tussentijdse bevoorradingen of hulp van buitenaf plaats vinden. Het barre klimaat en de desolate uitgestrektheid van de ijskap betekent dat er geen fouten gemaakt mogen worden. Het team bereidt zich dan ook uitgebreid voor met veel steun en adviezen van gerenommeerde poolreizigers en poolwetenschappers.

Sponsoren
De Notice Expedition wordt gesteund door een groot aantal partijen. Belangrijke partners zijn onder andere het Wereld Natuur Fonds, De Postcode Loterij, The North Face, Ordina en Force Company.

Verdere informatie
De expeditie vertrekt op dinsdag 24 April aanstaande om 14:00 uur. Amsterdam - Keflavik FI 503. Het team zal om 11:00 uur aanwezig zijn op schiphol.

Indien u met de expeditieleden wilt spreken op het moment dat zij op schiphol zijn, bent u van harte uitgenodigd. Daarnaast is het mogelijk om contact te hebben met de expeditieleden op het moment dat zij zich op het ijs bevinden. U kunt dan contact opnemen met het basiskamp dat gevestigd is in Nederland, Dennis Straathof; info@notice-expedition.nl; 06-48261203

De website van de expeditie is: www.notice-expedition.nl

---- --