Gemeente Hilversum

Meer burgers kunnen kwijtschelding gemeentelijke belastingen krijgen

24 april 2007
Dit jaar zullen er meer mensen in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Er zijn blokkades weggehaald, burgers krijgen een maand langer de tijd om kwijtschelding te vragen en zij kunnen persoonlijke hulp krijgen bij het invullen van het kwijtscheldingsformulier. Daarmee willen het Rijk en de gemeente Hilversum het kwijtscheldingsbeleid klantvriendelijker maken.

Eén van de blokkades die verdween, werd door zowel de burgers als de gemeente als onrechtvaardig gezien. Zo kregen mensen die er alles aan deden om hun schulden zo snel mogelijk af te lossen geen kwijtschelding als ze meer dan EUR 136,- per maand aflosten. Dat is nu van de baan.

Het aankopen van een auto vormde een andere blokkade. Ook voor mensen die de auto uit sociale overwegingen nodig hadden, werden hiervan de dupe. De aankoop van een auto hoeft nu geen belemmering meer te zijn om kwijtschelding te krijgen, maar er zijn wel een paar voorwaarden. Is de auto duurder dan EUR 2269,- dan kan dit meetellen voor de bepaling van het vermogen. Of die duurdere auto moet nodig zijn voor het uitoefenen van een baan of nodig zijn in verband met ziekte/invaliditeit. Hier moet u dus goed op letten.

Deze wijzigingen zijn met terugwerkende kracht per 1 januari 2007 ingevoerd. Denkt u nu ook in aanmerking te komen voor kwijtschelding dan heeft u tot 30 juni 2007 de tijd om het kwijtscheldingsformulier in te dienen bij de afdeling Belastingen. Na een telefonische afspraak via 035 629 20 00 kunt u persoonlijke hulp krijgen bij het invullen van het formulier. Op dit nummer kunt ook meer informatie krijgen.

Mocht u onlangs een aanslag waterschapsbelasting van Waternet hebben ontvangen en u heeft al bij de gemeente een verzoek om kwijtschelding ingediend dan hoeft u naar Waternet geen actie meer te ondernemen. De gemeente Hilversum neemt in dit geval automatisch deze aanslag mee in uw kwijtscheldingsverzoek.