Gemeente Elburg


Verslag informatieavond sanering gasfabrieksterrein te Elburg

Datum: 24 april 2007


Aanwezig: Namens:
Henk Wessel (voorzitter) College van B&W van de gemeente Elburg
Mark Lange (notulist) Afdeling Milieu, gemeente Elburg
Judith Raes Afdeling Milieu, gemeente Elburg
Renate Lubbers Tauw Deventer
Marcel Kolkman Tauw Deventer
Carla Nijendijk provincie Gelderland
Henny Alink provincie Gelderland

Om 19.30 uur heet wethouder Wessel iedereen welkom op de informatie-avond over de sanering van het voormalige gasfabrieksterrein in de binnenstad van Elburg (zie bijlage 1). Hij geeft aan dat tijdens deze avond de sanering centraal staat en niet de herinrichting van het te saneren terrein.

Hierna geeft Renate Lubbers een presentatie over de uitvoering van de sanering (zie bijlage 2). Renate Lubbers geeft aan dat de saneringsvariant bestaat uit het verwijderen van de verontreinigde boven- grond (tot 1 meter onder maaiveld) en de kernen van de verontreiniging tot 0,5 à 1 meter beneden grondwa- terniveau, dat het maximaal haalbare is zonder aanvullende civieltechnische maatregelen.

Als laatste vertelt Carla Nijendijk hoe de wettelijke procedure er uit ziet voor de sanering (zie bijlage 3). Zij geeft o.a. aan dat in week 17 de provincie Gelderland haar ontwerpbesluit betreffende de sanering ter inzage zal leggen. In het gemeentekantoor kunnen de stukken gedurende 6 weken worden ingezien.

Na de presentaties wordt de mogelijkheid geboden om vragen te stellen. Hieronder wordt een overzicht van de gestelde vragen en gegeven antwoorden gegeven.

Een burger geeft aan dat er momenteel 1.700 vierkante meter van het te saneren terrein in gebruik is als parkeergelegenheid en 800 vierkante meter als speelplaats. De vrees bestaat dat als er woningbouw komt op het gesaneerde terrein, dat dan ten koste zal gaan van de parkeer- en speelgelegenheid. Het verzoek is om in het saneringsplan vast te leggen dat het terrein na sanering wederom ingericht zal worden als parkeer- plaats en speelgelegenheid en dat woningbouw uitgesloten wordt.

Toegelicht wordt dat sanering tot het kwaliteitsniveau voor woningen logisch is voor een dergelijke woonom- geving (andere kwaliteitsniveaus zijn bijvoorbeeld industrie of landbouw/natuur), maar dat het saneringsplan niet uitgaat van daadwerkelijke woningbouw. Henk Wessel geeft aan dat het geldende bestemmingsplan wo- ningbouw op de saneringslocatie uitsluit en dat er geen plannen zijn om dit te wijzigen.

Een burger vraagt waar het nieuwe gasverdeelstation komt op het terrein. Renate Lubbers geeft aan dat dit aan de rand van het noordoostelijke terreindeel is. Het zal een 1 m3 gaskast betreffen in plaats van een sta- tion.

Informatie-avond sanering gasfabrieksterrein gemeente Elburg


---

Een burger vraagt waar de wasplaats voor de vrachtwagens wordt aangelegd. Renate Lubbers geeft aan dat er een wasplaats aangelegd wordt binnen het werkterrein en dat het logisch is dat deze zich voor de uitgang van het terrein bevindt. De inrichting van het werkterrein is ter keuze van de aannemer en kan in de loop van de sanering ook veranderen.

Een burger vraagt of er een zogenaamde Berliner wand wordt geplaatst. Dit zal met trillingen en daardoor eventuele schade gepaard gaan. Renate Lubbers geeft aan dat het plaatsen van een Berliner wand vermeld stond in het concept saneringsplan. In het definitieve rapport is dit niet meer opgenomen. Uitgangspunt voor de uitvoering is dat de taluds langs bebouwing en eventueel kabels en leidingen verstevigd worden ten be- hoeve van natte ontgraving. De te treffen voorzieningen dienen niet om steiler te kunnen ontgraven. Voor- waarde hierbij zal zijn dat het aanbrengen geen schade aan de omgeving mag veroorzaken.

Een burger vraagt zich af waarom het verontreinigd grondwater, dat vrij komt bij het ontwateren van de af- gegraven verontreinigde natte grond, weer teruggebracht wordt in de saneringsputten. Renate Lubbers geeft aan dat het water eerst door een olie-waterafscheider wordt geleid. Hierdoor wordt een deel van de veront- reiniging afgevangen voordat het retour gaat. Verder is het zo dat het grondwater in de putten van dezelfde kwaliteit is als het water dat retour gaat. De milieuwinst is klein indien het water dat vrijkomt bij de ontwate- ring van de natte grond eerst gereinigd wordt en daarna geloosd wordt in deze putten.

Een burger vraagt hoe diep afgegraven wordt bij haar woning aan de Westerwalstraat 3. Renate Lubbers geeft aan dat er maximaal tot een diepte van 2 tot 2,5 meter onder maaiveld zal worden afgegraven. Er zijn geen mogelijkheden om de boom op haar perceel te behouden omdat deze in de verontreinigde grond staat.

Een burger vraagt of de ontwerpbeschikking van de provincie op de internetsite van de gemeente Elburg geplaatst kan worden. Carla Nijendijk geeft aan dat het besluit in pdf-opmaak beschikbaar is. De gemeente zal kijken of het technisch mogelijk is om de ontwerpbeschikking te plaatsen op de site.

Een burger stelt voor om een parkeerverbod in te stellen in de Westerwalstraat en de Bloemsteeg. Henk Wes- sel vindt dit een goede suggestie. Verder stelt een burger voor om verkeersmaatregelen te treffen voor de Bas Backerlaan.

Een burger stelt voor om 25 parkeerplaatsen op het Jos Lussenburgplein tijdelijk te reserveren voor de bewo- ners rondom de saneringslocatie om hun parkeerprobleem op te lossen. Henk Wessel heeft hier twijfels over.

Een burger stelt voor om een inrijverbod te realiseren voor de Bas Backerlaan en de Bloemsteeg. Op het laat- ste stuk van de Bloemstraat kunnen insteekhavens worden gerealiseerd. Verder is het noodzakelijk om het gewone verkeer en het vrachtverkeer te reguleren. Henk Wessel geeft aan dat de medewerker verkeer be- trokken zal worden bij het verkeersaspect.

Een burger vraagt welke gezondheidsrisico's gepaard gaan met de geurhinder die zal ontstaan. Renate Lub- bers geeft aan dat er toxische stoffen vrijkomen bij de sanering. Echter, de hoeveelheden die vrij komen zijn niet dusdanig hoog dat er sprake is van gevaar voor de volksgezondheid. Er zullen metingen worden uitge- voerd in de directe omgeving van de sanering om hier op te controleren. Indien er (te) hoge concentraties worden gemeten, dan zal het werk worden stilgelegd. Er zal een plan voor het meten van de lucht worden opgesteld.

Een burger vraagt of de speeltuin en het veld na de sanering de zelfde afmetingen krijgt als dat ze nu heb- ben. Henk Wessel zegt toe dat dit het geval zal zijn.

Een burger vraagt waarom er zo diep wordt afgegraven als hierdoor stankoverlast ontstaat. Henk Wessel legt uit dat het doel van de sanering is om zo veel mogelijk verontreinigde vracht uit de bodem te halen. Renate Lubbers voegt daar aan toe dat door de spotverwijdering de bron wordt weggenomen die anders ervoor zorgt dat er giftige stoffen in gasvorm uitdampen uit de bodem ter plaatse.

Informatie-avond sanering gasfabrieksterrein gemeente Elburg


---

Verder komt de vraag uit de zaal waarom het terrein wordt gesaneerd en niet alleen wordt bestraat en ge- bruikt voor parkeren. Carla Nijendijk legt uit dat het ministerie van VROM zo veel mogelijk gasfabrieksterrei- nen in Nederland wil saneren. Henk Wessel geeft aan dat de gemeente nu de kans heeft om met subsidie van VROM deze sanering uit te voeren. Tevens is de herontwikkeling van de locatie (parkeerplaatsen) een natuur- lijk moment om de locatie te saneren.

De vraag komt uit de zaal hoeveel de sanering gaat kosten. Henk Wessel geeft aan dat de kosten geraamd worden op circa één miljoen euro. Hiervan wordt de helft bijgedragen door het ministerie van VROM. De an- dere helft wordt door de gemeente betaald.

Vanuit de zaal wordt gevraagd wat er gedaan wordt als wordt geconstateerd dat er een te hoge dosis schade- lijke stoffen wordt gemeten in de lucht. Henk Wessel geeft aan dat de locatie stukje bij beetje wordt afgegra- ven, waardoor de emissie van giftige stoffen naar de lucht wordt beperkt. Verder worden de verontreinigde plekken die worden afgegraven afgedekt met folie. Hierdoor wordt de emissie naar de lucht ook beperkt. Tijdens de werkzaamheden is een milieutechnicus ter plaatse om de gang van zaken in het oog te houden. Indien de normen dreigen te worden overschreden, dan zullen de saneringsactiviteiten worden stilgelegd en zullen direct maatregelen worden getroffen die gericht zijn op het opheffen van de emissies. Hiervoor zal vooraf een draaiboek worden opgesteld. Tevens zal contact worden gezocht met de GGD. De veiligheid van de mensen die de sanering uitvoeren en de bewoners in de directe omgeving staat voorop.

Een burger vraagt wanneer opnames van de huidige situatie worden gedaan van de woningen in de directe omgeving van de sanering. Dit zal voor de zomer nog worden uitgevoerd. Marcel Kolkman geeft aan dat de gemeente of de aannemer de verzekeringnemer kan zijn. De afhandelingstermijn van de schade bedraagt in de praktijk circa 2 tot 3 maanden. De schade kan waarschijnlijk tot 3 maanden na afronding van de sanering worden gemeld.

Vanuit de zaal wordt de vraag gesteld hoelang het inklinken van de grond zal duren. Marcel Kolkman geeft aan dat dit zal meevallen omdat de grond goed verdicht wordt tijdens het aanbrengen. Onder grondwaterni- veau zal worden aangevuld met civieltechnisch geschikt materiaal. Indien verwacht wordt dat toch sprake zal zijn van inklinking, dan zal het terrein na de sanering eerst een tijdelijke inrichting krijgen. Als inklinking redelijkerwijs kan worden uitgesloten en de definitieve inrichting bij afronding van de sanering bekend is dan wordt het terrein direct na de sanering definitief aangelegd.

De vraag wordt gesteld wanneer de sanering zal plaatsvinden. Henk Wessel geeft aan dat dit in september/ oktober 2007 zal zijn. De duur van de sanering zal circa 10 weken bedragen. Indien de precieze datum van de aanvang van de sanering bekend is, dan zullen de aanwezigen op de informatie-avond hiervan op de hoog- te worden gebracht door middel van een brief. Hier zal dan ook in staan hoe het tijdelijk parkeren voor de direct omwonenden vorm zal worden gegeven. Tevens zal in de brief worden vermeld waar men met vragen over de sanering terecht kan.

De bijeenkomst wordt om 21.10 uur beëindigd

Informatie-avond sanering gasfabrieksterrein gemeente Elburg