Rijksuniversiteit Groningen

Lichamelijke vermoeidheid beïnvloedt hersenactiviteit

Datum: 25 april 2007

Wie lichamelijk vermoeid is, kan cognitief minder goed presteren. Dat is een algemeen erkend verschijnsel. Maar hoe werken de achterliggende principes precies? UMCG-promovendus Hiske van Duinen deed er onderzoek naar. Ze onderzocht proefpersonen die een motorische taak (kracht leveren met de wijsvinger) en een cognitieve taak (een reactietijdtaak) uitvoerden.

Allereerst onderzocht Van Duinen of het negatieve effect op cognitief presteren wel door lichamelijke vermoeidheid wordt veroorzaakt en niet doordat de proefpersonen gedurende de test steeds meer kracht moesten gebruiken. Het bleek dat een toename in gebruikte kracht ook voor een verslechtering van cognitieve prestaties zorgde, maar niet zo sterk als vermoeidheid. Verder kon de afname in cognitieve prestaties gedeeltelijk worden tegengegaan door cafeïne, een stof die het centrale zenuwstelsel stimuleert.

Om de precieze oorzaak van de vermindering van cognitieve prestaties te onderzoeken, gebruikte Van Duinen MRI. Met dit scanapparaat kan (verandering in) hersenactiviteit in beeld worden gebracht. Van Duinen bestudeerde het verband tussen de hoeveelheid gebruikte kracht en de hoeveelheid activiteit in de hersenen, en vervolgens het effect van lichamelijke vermoeidheid op hersenactiviteit. In beide gevallen nam de activiteit toe, al waren er verschillen tussen de situaties. Bij het combineren van de vermoeiende motorische taak en de cognitieve taak was er echter juist een afname van de hersenactiviteit. Dit duidt er op dat bij een dubbeltaak de hersenactiviteit op een andere manier wordt beïnvloed dan bij een motorische taak alleen.

Hiske van Duinen (Oldehove, 1978) studeerde biologie te Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Medische Fysiologie en bij het BCN-Neuroimaging Center van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door NWO. Van Duinen is werkzaam als onderzoeker in het UMCG. /JW

Datum en tijd

25 april 2007, 16.15 uur

Promovendus

mw. H. van Duinen

Proefschrift

The interaction between motor and cognitive task performance

Promotores

prof.dr. H.W.G.M. Boddeke en prof.dr.ir. D.F. Stegeman

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl