Lentis, Thuiszorg Groningen, UMCG lanceren Gaming in de Zorg

19.04.2007 / 14:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Thuiszorg groningen

Thuiszorg groningen

GRONINGEN, 19 april 2007 - Medewerkers van Lentis, Universitair Medisch Centrum Groningen en Thuiszorg Groningen kunnen vanaf nu leren met behulp van spelsimulaties op de computer: Gaming in de Zorg. Via computergames leren medewerkers over onderwerpen als dementie, agressiepreventie en hantering en wetgeving. Al gamend doet de medewerker vaardigheden en kennis op in de eigen gesimuleerde werkomgeving. Opdrachten en soms onverwachte gebeurtenissen leiden de medewerker door de lesstof. Het is voor het eerst dat in Nederland op deze manier kennis wordt overgedragen in de zorg. De komende jaren komt er een grotere en complexe zorgvraag. Om aan de toenemende kwaliteitseisen te voldoen die nu en in de toekomst aan zorgverleners worden gesteld, is het van enorm belang om op een goede en moderne manier op te leiden en te ontwikkelen. Een nieuwe vorm hiervoor is gaming. Gaming in de Zorg (GIDZ) biedt via de computer educatieve simulatiespellen aan.

Voordelen
Medewerkers leren via de computergames veel sneller en effectiever. Bovendien is het een zeer aantrekkelijke en uitdagende leervorm, waardoor de opgedane kennis meer en intenser beklijft. Groot voordeel van Gaming in de Zorg is, dat er op de werkplek zelf en van huis uit kan worden geleerd met situaties die direct herkenbaar zijn. Het leren gaat daardoor continue door. Doordat Gaming in de Zorg voor meerdere onderwerpen te gebruiken is, worden de opleidingsmogelijkheden veel groter. GIDZ is uniek door het gebruik van spelsimulaties om te leren én omdat het in elke werk- en leeromgeving in de zorg gebruikt kan worden.

Door ieder van de drie zorginstellingen is een onderdeel van de spelsimulaties ontwikkeld. Medewerkers van Thuiszorg Groningen leren het omgaan met en het herkennen van dementie en Lentis-medewerkers leren het omgaan met agressie in deze spelsimulaties. Medewerkers van het UMCG krijgen inzicht in de wet op de Beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) en de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). De ontwikkelde games zijn voor alle medewerkers toegankelijk.

Lentis, UMCG en Thuiszorg Groningen hechten grote waarde aan technologie, kennisontwikkeling en vernieuwingen in de zorgsector. Ook andere zorg- en onderwijsinstellingen hebben inmiddels belangstelling voor Gaming in de Zorg getoond. Op woensdag 25 april a.s. vindt een productpresentatie voor belangstellenden plaats. Aanmeldingen zijn welkom via de website www.edugidz.nl.

Deelnemers
Het project Gaming in de Zorg is een gezamenlijk initiatief van Lentis, Thuiszorg Groningen, UMCG, MAD Multimedia (ontwikkeling software) en Principal Blue (projectmanagement). Ook het Human Technologie Center van de Hanzehogeschool werkt mee aan het project. Het project is in februari 2006 van start gegaan en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het Innovatieve Actieprogramma Groningen (IAG).

EINDE PERSBERICHT


Noot voor de redactie (