Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Driejaarlijks internationaal congres, georganiseerd door het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam Gebromeerde vlamvertragers

Van woensdag 25 tot en met vrijdag 27 april 2007 zullen circa 250 wetenschappers en vertegenwoordigers van industrie en overheid uit binnen- en buitenland vergaderen over de gevolgen van het voorkomen van gebromeerde vlamvertragers in ons milieu en voedsel.

Vlamvertragers worden gebruikt om te voorkomen dat bouwmaterialen, electronica, meubilair en kleding in brand vliegen. Deze stoffen worden daarom toegevoegd aan allerlei kunststof materialen die gebruikt worden in een veelheid van toepassingen zoals vliegtuig- en autostoelen, computers en televisietoestellen, dakisolatie, tapijten, etc. De voordelige eigenschappen van deze stoffen gaan helaas gepaard met een aantal nadelige eigenschappen voor het milieu. De stoffen stapelen zich op in dieren, vooral in vis en zeezoogdieren en in rivierbodems. Via luchttransport komen ze zelfs op de beide polen terecht. Ze komen uiteindelijk terecht in voedingsmiddelen en ook in moedermelk. De stoffen kunnen op de lange termijn effecten vertonen op de schildklierwerking en op het leervermogen van kinderen.

Tijdens dit driejaarlijkse evenement (BFR2007), dat voor het eerst in Nederland wordt gehouden, wordt door wetenschappers uit meer dan 20 landen vergaderd over mogelijke nieuwe inzichten in de giftigheid van de stoffen, over de gehalten in het milieu en ons voedsel, over alternatieven en over eventueel te nemen maatregelen. In een vol wetenschappelijk programma zullen onder andere enkele van de meest vooraanstaande onderzoekers in dit veld, zoals prof. Hites uit Indianapolis (USA) en prof. Bergman van de Universiteit van Stockholm een presentatie verzorgen. Interessant is dat ook de producenten van deze stoffen aanwezig zullen zijn en aan de discussie zullen deelnemen.

BFR2007 wordt woensdagochtend 25 april om 09.00 uur officieel geopend door Ton Holtkamp, Directeur Stoffen, Afval en Straling van het ministerie van VROM die namens minister Cramer de openingsspeech uit zal spreken.