Gemeenten vragen ruimte voor aanpak werkloosheid

25.04.2007 / 12:05 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vng

Vng

Gemeenten vragen ruimte voor aanpak werkloosheid

Gemeenten investeren de komende periode fors in de samenwerking met werkgevers en onderwijs om zo veel mogelijk mensen aan het werk te helpen. Ze maken concrete afspraken in de eigen gemeente of regio en ontwikkelen innovatieve werkconcepten. Om ook de moeilijkste doelgroepen te bereiken en een échte slag te kunnen maken, zouden in de landelijke regelgeving wel een aantal belemmeringen weggenomen moeten worden.

Een delegatie van 27 grote gemeenten (G27) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezocht op 25 april de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gemeenten vroegen aandacht voor de rol die gemeenten kunnen spelen om meer mensen actief mee te laten doen in de samenleving.

Wethouder Koomen van Enschede en wethouder Otten van Hengelo presenteerden de aanpak van de G27 voor de komende tijd. Koomen: 'Met de aantrekkende economie zitten werkgevers te springen om mensen. Toch dreigt een grote groep mensen langs de kant te blijven staan als er geen innovatieve concepten worden ontwikkeld. Deze innovatie moet tot stand komen door een gezamenlijke inspanning van gemeenten, werkgevers, onderwijs en instellingen als woningcorporaties. Je hoeft daarbij niet alleen te denken aan het begeleiden van mensen naar openstaande vacatures. We moeten ook denken aan nieuwe participatiearrangementen, waarbij leren en werken gecombineerd worden. Of aan door de gemeente gesubsidieerde participatiebanen.'
Otten: 'In Hengelo besteden we daarnaast veel aandacht aan het stimuleren van ondernemerschap bij bijstandsgerechtigden. Dat zorgt er niet alleen voor dat mensen een eigen inkomen hebben, maar heeft ook een positieve uitstraling op de wijk en de leefbaarheid van de stad.'

Met deze innovatieve concepten lopen gemeenten wel tegen de muren van de wet- en regelgeving op. Zij pleiten dan ook voor het wegnemen van tegengestelde en onnodige regels en losse geldpotjes, en een gemeentelijke regierol in het arbeidsmarktbeleid.

Hans Spigt, voorzitter van de VNG-commissie Werk en Inkomen en wethouder in Dordrecht benadrukte dat het heel belangrijk is dat kabinet, gemeenten en sociale partners met elkaar goede afspraken maken in de Participatietop. 'Voor de huidige problemen aan de onderkant van de arbeidsmarkt bieden Haagse plannen geen oplossing. De combinatie van lage opleiding, gebrek aan werkervaring en sociale problematiek los je alleen op met een heel concrete aanpak op lokaal of regionaal niveau. Het is en blijft maat- en mensenwerk.' De gemeenten zijn volgens hem klaar om het voortouw te nemen in de regio en partijen bij elkaar te brengen.

De plannen van de G27 en VNG zijn terug te vinden in 'Met vier treden tegelijk' en 'Het Manifest van de gemeenten'.

Den Haag, 25 april 2007