Gemeente Dongen


Theek Away: 24 uur per dag boeken te leen

De inwoners van s Gravenmoer kunnen voortaan via een automaat 24 uur per dag boeken en dvds lenen en inleveren in hun eigen dorp. De boekenautomaat Theek Away is een project van NBD/Biblion en bibliotheek Theek 5. De boekenautomaat is een primeur voor Nederland, voor zover bekend zelfs voor West-Europa.

De boekenautomaat lijkt op het eerste gezicht op een pinautomaat. Via een eenvoudig touchscreen kun je zoeken naar een boek, luisterboek of dvd die je graag wilt lenen. Ook het inleveren werkt eenvoudig. Na het inleveren wordt de titel weer in de collectie van de machine teruggeplaatst en is deze weer direct uitleenbaar voor de volgende klant.

Collectie
In de automaat is een collectie van zeshonderd boeken, luisterboeken en dvds aanwezig, die één voor één in een handzame doos uit de automaat gehaald kunnen worden. Leners kunnen via de webcatalogus van Theek 5 op www.theek5.nl vanuit huis al zien welke titels in de automaat beschikbaar zijn. Ook verlengen is mogelijk via de website. De automaat wordt regelmatig gevuld met nieuwe boeken en dvds, waaronder de nieuwste titels uit de Boeken Top 10. De materialen in de automaat zijn bestemd voor jongeren en volwassenen. Er zitten geen jeugdboeken in, want voor kinderen komt er wekelijks een bibliobus bij de basisscholen langs.

Gebruik
Om gebruik te kunnen maken van de boekenautomaat is een (nieuw) lenerspasje met RFID-chip nodig. Lenen én terugbrengen kan alleen wanneer iemand in het bezit is van een dergelijke pas. Hiermee identificeert men zich namelijk bij de automaat. Deze pas is ook te gebruiken om boeken te lenen en terug te brengen in alle vijften bibliotheken van Theek 5. Leden die nog geen nieuwe pas met RFID-chip hebben opgehaald, kunnen hun huidige pas gratis omwisselen in een van de vestigingen. Binnenkort worden er informatiebijeenkomsten gehouden om het gebruik van de automaat verder toe te lichten. Mocht u hier interesse in hebben dan kunt u dit kenbaar maken bij email: info@theek5.nl of telefonisch: 0162 428920.

Betaling
Het betalen van contributie en leengeld gebeurt niet bij de automaat. Gebruikers van de automaat ontvangen een acceptgiro thuis. Op de uitleenbon kan de lener zien wat het bedrag is dat nog open staat. De tarieven voor het gebruik van de automaat zijn hetzelfde als in de bibliotheek. Uitleenvoorwaarden en tarieven zijn te vinden op www.theek5.nl

Voorziening voor kleine kernen
Met de boekenautomaat biedt Theek 5 inwoners van een kleine kern als s Gravenmoer (2.200 inwoners) toch een bibliotheekvoorziening. In het project wordt ook nauw samengewerkt met Woningstichting Volksbelang te Waspik. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om een mediamaat te plaatsen in bijvoorbeeld scholen en winkelcentra of bij bedrijven. Theek 5 onderzoekt ook de mogelijkheid om in de nieuwbouwwijk Vrachelen in Oosterhout een automaat te plaatsen.

Theek 5
Theek 5 is een moderne bibliotheekorganisatie met bibliotheken in de gemeenten Alphen Chaam, Baarle-Nassau/Hertog, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze & Rijen en Oosterhout. Theek 5 heeft vijftien vestigingen in een werkgebied van 170.000 inwoners.

NBD/Biblion
NBD/Biblion is een dienstverlenende organisatie voor bibliotheken. Naast het selecteren van nieuwe titels en het uitleenklaar leveren van ca. drie miljoen exemplaren per jaar aan de Nederlandse openbare bibliotheken en schoolmediatheken ontwikkelt NBD/Biblion voortdurend nieuwe diensten en producten om de dienstverlening van haar klanten te optimaliseren. NBD/Biblion is een voorloper op het gebied van RFID-technologie in bibliotheken.

Laatst gewijzigd: 23-4-2007