Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
25 april 2007

Prof.dr. Harry Hummels onderzoekt sociale, ethische en milieuprestaties van pensioenfondsen

Onderzoek naar de Kracht van Pensioenfondsen

Nederlandse pensioenfondsen houden in hun beleggingen slechts zeer beperkt rekening met de sociale, ethische en milieuprestaties. Dit is de uitslag van een onderzoek, uitgevoerd door Prof. Dr. Harry Hummels, Professor of Ethics, Organisations and Society. Uit de conclusies van het onderzoek blijkt dat het probleem vooral zit in de stap van beleid naar uitvoering. Het beleid 'verwatert' omdat uitvoerders veel mogelijkheden hebben het beleid maar marginaal toe te passen. Ook zijn een aantal andere 'lekken' ontdekt die er mede voor zorgen dat het beleid niet zoals oorspronkelijk bedoeld uitgevoerd (kan) worden.

Aan het onderzoek namen tachtig Nederlandse pensioenfondsen deel (een respons van 18,6 %). De conclusies hebben betrekking op een groep pensioenfondsen waartoe ook de voorlopers op het terrein van duurzaam beleggen horen.

Prof. dr. Harry Hummels is hoogleraar Ethiek aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Universiteit Maastricht. Hij is verbonden aan het European Centre for Corporate Engagement (ECCE) en Universiteit Maastricht Business School. Universiteit Maasticht Business School (UMBS) heeft dankzij de deze week toegekende AMBA accreditatie de Triple Crown status. De Netspar-UMBS academy biedt postacademisch onderwijs voor professionals en bestuuders op het gebied van pensioenen en verzekeringen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kijk op www.umbs.nl. Het rapport kan worden gedownload via http://www.corporate-engagement.com/ Daarnaast is het rapport 'De kracht van Pensioenfondsen' op aanvraag verkrijgbaar bij Drs Josephine Dols-Knegtering, tel. 043 388 46 11, j.dols@umbs.nl of 06 55 861 851

Bijlage: samenvatting rapport De Kracht van Pensioenfondsen

Drs. Josephine Dols-Knegtering
Marketing & Communications Officer
Universiteit Maastricht Business School

Faculty of Economics & Business Administration Tongersestraat 53, 6211 LM Maastricht NL P.O. Box 616, 6200 MD Maastricht - NL Ts +31 (0)43 388 46 11 Fs +31 (0)43 388 4970 www.umbs.nl