Ministerie van Financiën

Controleactie growshops Eindhoven

nieuwsbericht | 25-04-2007 | Directie Voorlichting

Het Bite-team van de gemeente Eindhoven, de politie Brabant Zuid Oost en de Belastingdienst Oost-Brabant hebben gisteren in Eindhoven gezamenlijke controles uitgevoerd bij een tiental growshops.

De growshops werden onder andere gecontroleerd op overtreding van opiumwet, het voldoen aan administratieve en fiscale verplichtingen, het naleven aan gemeentelijke regels en voorschriften en het veroorzaken van overlast. Voor de gemeente is de controle bovendien een inventarisatie van growshops om tot een 0-meting te komen. Aan de hand van de aangetroffen zaken beslist de gemeente of gemeentelijk beleid voor growshops wenselijk is.

Op vier adressen heeft de politie een bewerkingsruimte aangetroffen. Daarnaast zijn er op een adres bijna 700 hennepstekjes aangetroffen. Op een ander adres zijn drie tonnen met henneptoppen en twee zakken met gesneden henneptoppen aangetroffen. De waarde hiervan is ongeveer EUR 10.000. Op beide adressen zijn de aangetroffen zaken meteen afgevoerd. De politie heeft in totaal vier personen aangehouden. De Belastingdienst heeft bij zeven growshops onregelmatigheden aangetroffen in de boekhouding en stelt nader boekenonderzoek in.

De controleactie is opgezet nadat uit eerder onderzoeken is gebleken dat growshops in een aantal gevallen een dubbelrol vervullen. Aan de ene kant werden er legaal - kweekbenodigdheden geleverd, terwijl er aan de andere kant sprake was van betrokkenheid bij de voorfinanciering daarvan en het opkopen van de - illegale - hennepoogst van georganiseerde thuisteelt.

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Uitvoering


* Laatst aangepast: 25-04-2007