VVD


25-4-2007

Europarlement stemt in met gemeenschappelijke Europese luchtvaartruimte

Vandaag heeft het Europees Parlement zijn goedkeuring verleend aan de totstandkoming van een gemeenschappelijke Europese luchtvaartruimte (ECAA), die op termijn alle lidstaten van de Europese Gemeenschap, IJsland en Noorwegen, de landen Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Servië en Montenegro, en de Missie van de Verenigde Naties voor interimbestuur in Kosovo (UNMIK) zal omvatten.

De Gemeenschappelijke Europese Luchtvaartruimte (ECAA) is gebaseerd op vrije markttoegang, vrijheid van vestiging, gelijke concurrentievoorwaarden , gemeenschappelijke regels op het gebied van veiligheid, beveiliging, luchtverkeersbeheer, socale aspecten en het milieu. VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert onderstreept het belang van deze gemeenschappelijke luchtvaartruimte: "Op 27 maart jl. vond de herdenking plaats van de vliegtuigramp op Tenerife. Precies 30 jaar geleden botsten twee vliegtuigen van het type Boeing 747 op elkaar. 583 mensen kwamen om het leven. De grootste ramp uit onze luchtvaartgeschiedenis. Sindsdien hebben we vele belangrijke stappen gezet als het gaat om de veiligheid van de luchtvaartpassagiers. De totstandkoming van een Europese luchtvaartruimte is een volgende, belangrijke stap voorwaarts. Naast veiligheid is natuurlijk ook het economisch belang evident."

Hennis-Plasschaert wijst er wel op dat de nieuwe partnerlanden nog veel moeten investeren om op hetzelfde luchtvaartniveau te komen: "Ik vind het van belang te onderstrepen dat niet alle partnerlanden dezelfde uitgangsposities hebben. Een aantal landen staat, op z´n zachtst gezegd, voor een aanzienlijke uitdaging en ook de algemene ontwikkeling van de luchtvaartsector verschilt nogal in de partnerlanden."

"De voorgestelde technische, juridische en andersoortige steun vanuit de EU richting die partnerlanden, beschouw ik dan ook als een essentieel instrument om de ambities, rondom de totstandbrenging van de Europese gemeenschappelijke luchtvaartruimte, daadwerkelijk te realiseren."