Universiteit van Tilburg

25 april 2007

Christel Rutte hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie

Benoeming aan de Universiteit van Tilburg

Sociaal psychologe Christel Rutte wordt per 1 juli 2007 benoemd tot hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Zij zal met name samenwerking in teams onderzoeken en time management. Daarnaast gaat ze binnen de master sociale psychologie een studierichting arbeids- en organisatiepsychologie ontwikkelen, die kan uitgroeien tot een zelfstandige master.

Christel Rutte wil haar onderzoek in Tilburg richten op de samenwerking binnen bijzonder samengestelde teams, zoals multiculturele teams bij de politie, multidisciplinaire teams in de gezondheidszorg, tijdelijke teams die onder grote tijdsdruk staan of virtuele teams die samenwerken via ICT. Rutte onderzoekt met welke problemen deze teams te kampen hebben en hoe de samenwerking kan worden verbeterd. Daarnaast bestudeert ze time management, waarover weliswaar veel populaire boeken bestaan, maar dat nog nauwelijks wetenschappelijk is onderbouwd. De wetenschappelijke kennis zal Rutte vergaren aan de hand van de ervaringen van kenniswerkers die onder extreme tijdsdruk werken aan moeilijk te plannen projecten. Op grond daarvan ontwikkelt ze time management tools voor zowel individuen als teams.

Rutte is al hoogleraar organisatiepsychologie aan de Technische Universiteit Eindhoven, maar ze besloot voor Tilburg te kiezen omdat haar leerstoel daar beter tot zijn recht komt binnen de mens- en maatschappijwetenschappen. Bovendien ontdekte ze dat de Tilburgse psychologen "goed aan de weg timmeren". Rutte is gevraagd om de leerstoel op te vullen die prof. dr. Willemsen in 2005 achterliet.

Prof. dr. C.G. Rutte (1957) heeft psychologie gestudeerd in Groningen en is daar in 1989 ook gepromoveerd. Vervolgens werkte ze als UD en UHD aan de universiteiten van Eindhoven, Rotterdam en Nijmegen. Sinds 1999 was ze hoogleraar organisatiepsychologie aan de TU Eindhoven.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Corine Schouten, persvoorlichter van de Universiteit van Tilburg, tel: 013-466 2993, e-mail: c.h.schouten@uvt.nl. Meer persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over wetenschappers van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.