Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Gezuiverd rioolwater voldoet ook in 2006 ruimschoots aan lozingseisen

25-04-2007 - Ook in 2006 voldeed het gezuiverde rioolwater ruimschoots aan de lozingseisen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de sector Zuiveringsbeheer van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Met name voor wat betreft de aanwezigheid van stikstof en fosfaat zat het waterschap in 2006 royaal binnen de norm.

Ieder jaar stelt het waterschap een jaaroverzicht op over de prestaties van de 17 rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's). In het overzicht staan niet alleen de prestaties op het gebied van de Kwaliteit van het geleverde werk, maar ook over Arbeidsomstandigheden en Milieu-aspecten (KAM). Door het monitoren van de KAM-gegevens streeft het waterschap ernaar het werk op de rwzi's zo veilig en efficiënt mogelijk te maken.

Moderniseren

Naast de goede zuiveringsprestaties is ook in het jaaroverzicht te lezen dat het waterschap de rwzi's voortdurend moderniseert. Zo is de capaciteit van de rwzi's in Wijk bij Duurstede en Oudewater in 2006 uitgebreid en vindt momenteel uitbreiding plaats van de rwzi's in Lopik en De Bilt. Ook lopen er diverse proeven met ultramoderne technieken om het zuiveringsproces verder te verbeteren, onder andere in Zeist en Utrecht..

Klachten

In het jaaroverzicht staat ook de hoeveelheid klachten van omwonenden vermeld. Dat blijkt mee te vallen. In totaal kreeg het waterschap in 2006 acht klachten binnen. Daarbij ging het zes maal om geurhinder. Van de overige klachten had er één betrekking op een bouwsituatie. Dit bouwproject is inmiddels afgerond. De andere klacht had niets te maken met de zuiveringsintallatie. In alle gevallen konden de klachten naar tevredenheid opgelost worden.

Zuiveringsresultaat

De hoeveelheid afvalwater die in 2006 door de rwzi's is gezuiverd is ten opzichte van 2005 met 2% gestegen, tot bijna 75 miljoen m3. De werking van de rwzi's wordt met name getoetst aan de stikstof- en fosfaatverwijdering uit het afvalwater. Deze bedroegen in 2006 respectievelijk 82% en 87%. Dit is ruim boven de norm van 75% en een verdere verbetering ten opzichte van voorgaande jaren.

Biogas

Op zes installaties wordt het zuiveringsslib vergist. Daarbij komt biogas vrij. Dit gas wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit dat weer voor het zuiveringsproces ingezet wordt. Op deze manier kon in ruim 25% van het totale benodigde energieverbruik worden voorzien.