Senternovem


25-04-2007 | Immobilisatie en reiniging verontreinigde grond gelijkwaardige technieken

Minister Cramer heeft eind maart een wijziging van het Landelijke Afvalbeheerplan (LAP) vastgesteld. Het besluit van de minister tot wijzigen en verlenging van het LAP is op 4 april 2007 in de Staatscourant gepubliceerd.

De nieuwe minimumstandaard voor het be- en verwerken van ernstig verontreinigde grond (sectorplan 22) is reiniging volgens de meest geëigende methode tot herbruikbare grond die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Bouwstoffenbesluit of immobilisatie tot een bouwstof die op basis van het Bouwstoffenbesluit nuttig kan worden toegepast. Een uitzondering geldt voor ernstig verontreinigde grond waarvoor SenterNovem Bodem+ heeft aangegeven dat deze niet reinigbaar is. Voor deze niet-reinigbare grond blijft de minimumstandaard verwijderen door storten.

De gewijzigde minimumstandaard voor ernstig verontreinigde grond is het gevolg van een studie uit 2004 naar de milieu-effecten tussen natte reiniging en koude immobilisatie van verontreinigde grond. Conclusie van deze studie is dat beide technieken gelijkwaardig zijn. Op basis van de nieuwe minimumstandaard kunnen marktpartijen zowel voor reinigbare als voor niet-reinigbare grond kiezen voor immobilisatie als alternatief voor reinigen respectievelijk storten.

Op 3 mei treedt het gewijzigde LAP in werking.

immobilisatie

Meer informatie
Besluit tot wijzigen en verlenging van het LAP
Gewijzigde LAP vastgesteld en geldigheidsduur verlengd