Wageningen Universiteit

tong Convenant Zeeuwse tong

25 apr 2007

Onderdeel: Wageningen IMARES

Het ministerie van LNV stelt 7,5 miljoen euro beschikbaar voor de periode van 2007 tot 2013 voor het project Zeeuwse tong op voorwaarde dat de provincie en de sector samen een zelfde bijdrage leveren. Hiermee stimuleert het de ontwikkeling van een innovatief en duurzaam productiemodel voor de gecombineerde kweek van tong, zagers (zeewormen), zilte gewassen en schelpdieren.

Ondertekening van het convenant heeft op 25 april plaatsgevonden in aanwezigheid van onder andere Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV); Aalt Dijkhuizen, Bestuursvoorzitter Wageningen UR en Martin Scholten Directeur Wageningen IMARES.

'Zeeuwse tong' biedt de visserijketen een goede aanvulling op de wilde vangst maar ook akkerbouwers nieuwe kansen. Het project moet leiden tot een nieuwe, economisch levensvatbare sector in Zeeland en kan daarmee ook voor een deel de negatieve gevolgen van de beëindiging van de mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee opvangen.

Het productiemodel 'Zeeuwse tong' is een combinatie van kweek van jonge visjes binnen en doorkweek in zoutwaterbassins buiten. Het project is duurzaam vanwege de natuurlijke kringloop: vis produceert mest, mest doet algen en zilte gewassen zoals zeekraal en lamsoor groeien, algen vormen het voedsel voor schelpdieren en zagers. Een deel van de zagers wordt benut voor de voeding van de tong; een ander deel wordt verwerkt tot visvoer. Zo ontstaat een gemengd zilt bedrijf.
---

Foto: Tong (Solea solea)
Bron foto: www.wikipedia.nl




Zie het origineel
website van Provincie Zeeland
Meer informatie over het convenant op de website van LNV Contact
Meer informatie:
Hans Bothe
hans.bothe@wur.nl
» meer Contact